“DESTEKLER DEĞİŞMELİ- BÖLGE AYRIMI OLMALI” MERHABA GAZETESİ
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanımız Hasan Hüseyin MOTUK Konya’nın Yerel Basını MERHABA’ya yaptığı açıklamada “Biran önce Ülkenin Bitki Deseni Haritasının Çıkarılmasını Ve Buna Göre Ürün Bazlı Desteğin Bölgelere Göre Belirlenmesi Gerekmektedir” dedi
KONYA‘NIN ÜRETTİĞİ BUĞDAY MİKTARI BİLİNMİYOR
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanımız Hasan Hüseyin MOTUK, Türkiye‘nin bitki deseni haritasının biran önce çıkarılması gerektiğini vurguladı. Bunun yanında Türkiye‘de ne kadar buğday üretildiğinin de tam olarak bilinmediğini belirten Başkan MOTUK, Türkiye İstatistik Kurumu‘nun 20 yıl önce belirlediği buğday üretiminin üzerine yıllara göre yağış tahminleri baz alınarak ekleme yapıldığını hatırlattı. Başkan MOTUK, yıllık artış tahminlerinin doğru olabileceğini ancak, geçmişteki oranın doğru olmayabileceğine dikkat çekti. Konya‘nın da buğday üretiminin tam olarak bilinmediğini aktaran MOTUK, Tarım İl Müdürlüğü ve Ticaret Borsası‘nın bu konuda bir çalışma yapması gerektiğini vurguladı.
KONYA‘DA BUĞDAYA ADANA‘DA PAMUĞA TEŞVİK VERECEKSİN
Türkiye‘de öncelikli olarak bitki deseni haritasının çıkarılması ve ne ekildiğinin ortaya koyulması gerektiğinin altını çizen Başkan MOTUK, bunun devamında tarım politikasının belirlenebileceğine dikkat çekti. Doğrudan gelir desteği yerine ürün bazlı destek verilmesi ancak bunun da bölgelere göre belirlenmesi gerektiğini aktaran MOTUK, "Ürün bazlı desteğin bölgelere göre yüksek oranda verilmesi lazım. Şu an Türkiye‘de buğdaya her bölgede aynı destek veriliyor. Bölgelere göre ayrım yapılmalı. Adana‘da çiftçi üç ürünü birden ekebilirken bu Konya Bölgesi çiftçisi için sadece tek ürünle sınırlı kalıyor. Adana da pamuk öne çıktığı için pamuğa, Konya‘da buğday öne çıktığı için buğdaya teşvik verecek. Bu sayede çiftçi mağdur olmayacak" diye konuştu.