“DOMATES YAKIYOR!” MERHABA

“DOMATES YAKIYOR!” MERHABA
KONYA
29.09.2010

ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, “Domates Güvesi” zararlısı nedeniyle verimde en fazla düşünün domateste yaşandığını belirterek, çiftçileri önümüzdeki yıl benzeri hastalıklara karşı bilinçli olmaya çağırdı

 

   ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, bu yıl iklim şartlarının etkisiyle görülen bol yağış ve aşırı sıcaklık nedeniyle sebzede mantarı hastalıkların görüldüğünü bu durumunda verimi düşürdüğünü söyledi. Başkan TAŞPINAR, domates güvesi zararlısı nedeniyle verimde en fazla düşünün domateste yaşandığını da belirterek, çiftçileri önümüzdeki yıl benzeri hastalıklara karşı bilinçli olmaya çağırdı. 

   Hava sıcaklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ve bu yıl görülen bol yağış nedeniyle sebze fiyatlarında geçen yıllara oranla yükseliş görülüyor. Geçen yıl bu aylarda 25-30 kuruş olan domates bu yıl 2-3 TL‘den satılmaya başlandı. Pazarda en pahalı sebzeyi 2,5 TL‘yle fasulye oluştururken, fasulyeyi 1,5-2 TL‘yle salatalık ve 1,5 TL‘yle patlıcan takip ediyor. Sebze fiyatlarında görülen bu yükseliş nedeniyle vatandaşlar turşuluk ve salçalık hazırlığı yapmaktan vazgeçiyor. Başkanımız Özkan TAŞPINAR, bu yıl iklim şartlarının etkisiyle görülen bol yağış ve aşırı sıcaklık nedeniyle sebzede mantari hastalıkların görüldüğünü bu durumunda verimi büyük ölçüde düşürdüğünü aktardı. Hastalıktan en fazla etkilenen ürünün domates olduğunu aktaran Başkan TAŞPINAR "Domateste bu yıl domates güvesi adı verilen böcek zararlısı görüldü. Bu böcek sayesinde domateste verim çok düştü. Çünkü zarar potansiyeli çok yüksektir. Bu nedenle fiyatlardaki yükselme verim azlığından kaynaklanmıştır. Önümüzdeki haftalarda Akdeniz bölgesinden gelecek olan sera domatesleri de fiyatları yükseltmeyecek daha da arttıracaktır. Çünkü açıkta yetişen domatesle serada yetişen domatesin maliyeti bir değildir" diye konuştu. Diğer sebzelerde de bol yağışlardan dolayı çok fazla mantari hastalığın görüldüğünü dile getiren Başkan TAŞPINAR, şunları kaydetti: "Bol yağış ve aşırı sıcaklıklar nedeniyle sebzelerin uç kısımları yandı. Susuz alanlarda bu yanma etkisini daha fazla gösterdi. Rutubetin bol olduğu yerlerde verim yarı yarıya düştü." Önümüzdeki yıl aynı durumla karşılaşmamak için çiftçilerin bilinçli olması gerektiğini ve çiftçilerin sürekli olarak iklim koşullarını takip etmeleri gerektiğini bildiren Başkan TAŞPINAR, çiftçilerin duruma göre sıcaklıklarda sebzelerin yanmasını engellemek için zirai maddeler kullanabileceklerini bildirdi.

 

Okunma Sayısı: 1061
Fotoğraf Galerisi