“GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER VE BİYOGÜVENLİK” KONFERANSI

“GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER VE BİYOGÜVENLİK” KONFERANSI
ADANA
17.10.2008

TMMOB Mühendislik Haftası Etkinlikleri kapsamında TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubemiz tarafından düzenlenen “Genetiği Değiştirilmiş Ürünler ve Biyogüvenlik” konulu konferans 16 Ekim 2008 günü Odamız toplantı salonunda yapıldı.

 

Odamız II. Başkanı Saim İNCE‘nin açılış konuşmasının ardından diğer oda başkanları da kısa bir konuşma yaparak sözü konferansı vermek üzere Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeminur TOPAL‘a bıraktılar.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeminur Topal, dünyadaki nüfusla gıda üretim ilişkisi etkileşiminde bir denge olmadığını belirtti. Güvenli gıdaların çiftlikten çatala zincir bütünlüğü içindeki güvenirlilik olgusunun bir sonucu olduğunu dile getiren Topal, dünyadaki nüfus dağılımına bakıldığında gıda üretim ilişkisi etkileşiminde bir denge olmadığını söyledi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeminur Topal, gıda güvenliğinde sürdürülebilirlik, erişilebilirlik, dayanıklılık ve yarayışlılık gibi kriterlerin önemine vurgu yaptı.

1996‘dan itibaren ticari alanda kullanılan transgenik tohumların dünyada yaygın bir pazar alanı bulduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Şeminur Topal, bu tarihte 1.7 milyon hektar tarım alanında transgenik tohum kullanılırken, 2005‘te bu oranın 48 kat artış gösterdiğini söyledi. Bu örneğin, bu alandaki rantın büyüklüğünü ortaya koymak için yeterli olabileceğine dikkat çeken Topal,  şunları söyledi:

"Genetiği değiştirilmiş tohumlar ve ürünler ülkelerde çılgınca yaygınlaşmıştır. Transgenik tohumlar tarımsal ürünlerde bir miktar üretim ve verimi artıyor. Dünyada şu anda 16 ülke transgenik tohumları kullanıyor. Paraguay ilk kez 2004 yılında bu teknolojiyi uygulamaya başladı ve kısa sürede en çok uygulayan 6. ülke konumuna gelmiş durumda. Yani bu teknoloji pompalanmakta ve ülkelerde çılgınca yaygınlaşmakta. Hindistan‘da 2004 yılından bu yana transgenik tohum kullanımı yüzde 400, Uruguay‘da yüzde 200, Avustralya‘da ise yüzde 100 artmış durumda. Bu tohumların kullanıldığı birçok ülkede bir miktar üretim ve verim artıyor ama sonuçtaki durum tartışılır. Örneğin, transgenik pamuk tohumu kullanan Hindistan‘da çiftçiler kredileri ödeyemeyecek duruma geldi, çiftçi aileleri acı içinde ve intiharlar arttı. Çünkü transgenik pamukta lif boyları kısalıyor ve tekstile uygunluk ortadan kalkıyor. Böyle olunca da pamuğun pazar payı çok ciddi oranda düşüyor. Üreticiler satamadıkları ürünlerini yakmak zorunda kalıyor" dedi.

Ayrıca Gıda Haftası Etkinliklerinde öğrencilerimiz tarafından şehrin değişik noktalarında stant açılarak güvenli gıda ve gıda hakkı konusunda yurttaşlara bilgi verildi. 

 

Okunma Sayısı: 1277
Fotoğraf Galerisi