“HUBUBATTA GÜBRELEME VE HASTALIKLARLA MÜCADELE” KONULU EĞİTİM SEMİNERİ
ZMO Konya Şubemiz, Konya Ticaret Borsası' nında katkılarıyla “Hububatta Gübreleme ve Hastalıklarla Mücadele” konulu eğitim semineri düzenledi
ZMO Konya Şubemizin Konya Ticaret Borsası ile beraber düzenlediği "Hububatta Gübreleme ve Hastalıklarla Mücadele" konulu eğitim seminerinin birincisi 13 Şubat 2010 Cumartesi günü Konya Ticaret Borsası Konferans Salonunda yoğun katılımla gerçekleşti.
Eğitim Seminerinin açılış konuşmasında Buğday ve hububatta kalitenin artması için çaba sarf etmemiz gerektiğini belirten ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Konya ülkemizin buğday ambarıdır. Burada yetiştirdiğimiz buğdayı ve hububatı kaliteli bir seviyeye çekmeliyiz. Kalite için çeşitli özelliklere dikkat ediliyorsa hastalıklara mücadele içinde dikkat edilmelidir. Çiftçilerimizde hastalıkla mücadele etme özelliği yok. Türkiye‘de yetişen buğday Türkiye‘ye yeter fakat buğdayımız kaliteli olmadığı için dışarından ithal etmek zorunda kalıyoruz" şeklinde konuştu. Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammed Uğur KALELİ, çiftçilerin kaliteli buğday yetiştiremedikleri için buğday ithal ettiklerini söyledi. KALELİ, "Konya‘nın yüzde 64‘ü tarımla uğraşıyor ve Konya‘ya yetecek buğdayı üretiyor. Kaliteli buğday üretemediğimiz için dışarıdan ithal buğday almak zorunda kalıyoruz. 2008 yılında 650 bin ton buğday ithal edildi. 2009 yılında 750 bin ton buğday ithal edildi. Sadece 2009 yılında ithal edilen buğdaya verilen para 583 milyon TL" olduğunu ifade etti.
"Hububatta gübreleme ve hastalıklarla mücadele" konulu eğitim seminerinde anlatımcı konu uzmanları olarak Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Sait GEZGİN ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Nuh BOYRAZ katıldılar. Prof Dr. Sait GEZGİN, hububatta gübrelemenin doğru yapılması halinde verimi oldukça arttırdığına değindi. Yapılan araştırmalarda buğdayın yetiştiriciliğinde alınması gereken kültürel tedbirler ile uygun ve dengeli bir gübreleme sonucu verimin yüzde 40 ile yüzde 100 arasında değişen oranlar da arttığı belirlenmiştir" diye konuştu. Hububatta hastalıklarla mücadelenin önemini anlatan Doç Dr. Nuh BOYRAZ, "Konya, hububat alanlarında iklimsel faktörlere bağlı olarak görülmesi muhtemel hastalıklar üzerinde durulmalıdır. Hububatta verim ve kalite kaybına neden olan pek çok hastalık görülmesine rağmen, bunların hepsinin bir bölgede her zaman aynı yoğunlukta görülmeleri de mümkün değildir. Bunlardan bazıları iklimsel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkarak ciddi ürün kayıplarına neden olurlar" dedi.
Konya Ticaret Borsasının katkılarıyla ZMO Konya Şubemizin düzenlediği eğitim seminerleri devam edecek.