“KABAĞA KARPUZ AŞISI DESTEKLENMELİ”- HAKİMİYET GAZETESİ
Kabağa aşılanarak üretilen karpuz, tadı ve kokusu ile eleştirilirken, ZMO Konya Şube Başkanımız Hasan Hüseyin MOTUK, aşılı karpuzların aroma ve tadının iyileştirilebileceğini ve bu yöntemin desteklenmesi gerektiğini söyledi
Kabak aşısı ile 1 ton ürün alınan bahçeden 2 ton ürün alınır hale gelen karpuzun tadı ve aroması tartışılıyor. Balkabağına karpuz çekirdeği aşılanarak üretilen karpuz verimlilik yönünden avantaj sağlıyor ancak, tüketim azalıyor. Ürünün çoğalması ile birlikte fiyatlar da düşüyor.
Başkan MOTUK, söz konusu aşılamanın birçok meyve ve sebzede kullanıldığını söyledi. Aşılama yöntemi ile İsrail, İngiltere, Amerika Birleşik Devletlerinin üretim yaptığını ve ürünleri birçok ülkeye sattığını belirten Başkan MOTUK, "Başka ülkelerin gerçekleştirdiği bu yöntemi Türkiye‘ de kullanmalıdır. Özellikle karpuzda aroma ve tat konusunda yetersizlikler olabilir. Ama aşılamada bu özellikler iyileştirilecektir. Daha iyi aroma ve tada sahip karpuzlar yetiştirilebilir. Aşılama ile üretime destek verilmelidir" dedi.
Başkan MOTUK, Türkiye‘ye İran‘dan karpuz geldiğini ancak bu karpuzlarında arzu edilen lezzet ve aroma da olmadığını ifade ederek, hazır fide kullanan üreticinin artık karpuz fidesi yetiştirmediğini, kabak kökü üzerine aşılanmış hazır karpuz fidesi alıp tarlaya diktiğini anımsattı. Adana ve Antalya‘da faaliyet gösteren fide firmalarının, kabak kökü üzerine aşıladıkları karpuz fidesini ülkenin dört bir yanına sattıklarını anlatan Başkan MOTUK, "Verimin artması önemlidir. Kalite konusunda ki tereddütlere de hak veriyoruz. Ancak daha lezzetli aşı karpuzlar üretilecektir" diye konuştu.
Öte yandan, tırnağınızla dokunduğunuzda kabuğu çıkıyorsa o karpuz iyidir. Bunun yanı sıra dış görünüşü mat, içi parlak kırmızı, çekirdeği de koyu kahverengi olan karpuz iyidir.