“KAR YAĞIŞLARI ÇİFTÇİYİ SEVİNDİRDİ”- MERHABA, “BEYAZ BEREKET”- KONYA’NIN SESİ, “BEREKET GETİRECEK” – YENİ KONYA, YENİ HABER, ANADOLUDA BUGÜN, ANADOLU MANŞET,MEMLEKET, HAKİMİYET
Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, Konya’nın son 30 yılın en yağışlı sonbaharını yaşadığını belirterek, “Duamız afetsiz yeterli kar yükü ile ilkbahar yağışlarını alarak bereketli bir yılsonunda hasada ulaşmaktır” dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ yaptığı açıklamada, Eylül ayı itibarı ile başlayan yağışların bugüne kadar devam etmesinin üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi. ÇALIŞ, "Konya‘ya Eylül ayı 95 mm, Ekim ayı 84 mm, Kasım ayı bu güne kadar 17 mm yağış olmak üzere 197 mm yağış düşmüştür. Bu yağışlar son 30 yılın en yağışlı sonbaharını yaşattı bizlere. Aldığımız bu sonbahar yağışları son 30 yıl ortalamasının yaklaşık 10 katıdır. Konya 2 milyon 200 bin hektar tarım alanının 1 milyon 600 bin hektarı sulanamayan alanlardan oluşmakta ve yağış azlığından dolayı yıllık yaklaşık 700 bin hektarı nadasa bırakılmaktadır. Üreticilerimiz 25 Eylül tarihinden itibaren toprak hazırlığı ve hububat ekilişlerini gerçekleştirmeye başladılar. Hasat edilemeyen mısır ve şeker pancarı tarlaları haricinde üreticilerimiz büyük oranda hububat ekilişlerini tamamlamış bulunmaktadırlar" dedi.
"KIŞI KIŞ GİBİ YAŞAYACAĞIZ"
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı ÇALIŞ, bu yıl kışın kış gibi yaşanılacağını müjdeleyen kar yağışıyla güne uyandıklarını ifade ederek, yeterli kar örtüsünün oluşmasının zirai mücadele açısından olumlu sonuçları oluşturacağını bildirdi. ÇALIŞ sözlerine şöyle devam etti; "Kar örtüsü hububatın altında faaliyeti sürdürebildiği soğuklanma isteğini üşümeden karşılayabildiği vejatasyon döneminde önemli ihtiyaçlardandır. Karın erimesi ile tamamının toprağa infiltre olması yüzey akışı ile kaybı olmayacak tamamı etkili yağış olarak toprağa girecektir. Yeterli kar örtüsünün oluşması zirai mücadele açısından olumlu sonuçları oluşturacaktır. Bazı hastalık ve zararlılar kar altında etkisini kaybedecektir. Geçen yılı hatırlayacak olursak nisan mayıs ayında hiç olmadığı kadar hastalık ve özellikle zararlıyla mücadele edilen bir yıl olmuştu. Bunun en önemli etkenlerinden birisi geçen yıl kar yağışının olmayışıdır. Tarımsal meteoroloji anlamında istenen bir sonbaharı bıraktık. Beklediğimiz ve istediğimiz kış 25 Kasım itibarı ile göz kırptı. İsteğimiz ve duamız afetsiz yeterli kar yükü ile ilkbahar yağışlarını da alarak bereketli bir yıl sonunda hasada ulaşmaktır."