“KARABUĞDAYLA SAĞLIKLI YAŞAMA MERHABA PROJESİNİN TARLA GÜNÜ”
Türkiye`de ilk kez Konya`da yetiştirilecek olan Çölyak hastalarının tükettiği ve kanser tedavisinde de kullanılan, "Kara Buğday" tohumunun tanıtımının yapıldığı Tarla Gününe Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR katıldı.
Türkiye‘de karabuğday ıslah çalışmaları ilk olarak Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü‘nde başlatılırken, iki adet karabuğday çeşit adayının üretim izni alınarak ekimine geçildi.
"Kara Buğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba" adı verilen proje kapsamında yetiştirilecek "Kara Buğday" tohumunun tanıtımı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü‘nde yapıldı. Programa Konya Valisi Aydın Nezih DOĞAN, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla Bitkileri Araştırmaları Dairesi Başkanı Ali Osman SARI, Konya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet KAÇMAZ, Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur KALELİ, ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet AKMAN, Daire Müdürleri, Enstitü çalışanları ve Ziraat Odaları Başkanları katıldı.
Dünyanın birçok ülkesinde üretilen, önemi ve yaygınlığı gün geçtikçe artan, uluslararası ticarette yeri olan karabuğday, 3 - 3,5 ayda yetişiyor. Karabuğday insan ve hayvan beslenmesinin yanı sıra yeşil gübre, toprak düzenleyicisi, diyet ve tıbbi amaçlı olarak kullanılıyor.
Unu ve danesinin gluten içermemesi nedeniyle Çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebildiği karabuğdayın yeşil kısımlarından ise kalp damar hastalıkları ile kanser tedavisinde kullanılan ‘‘rutin‘‘ maddesi elde ediliyor.