“KONYA’DA SERACILIK GELİŞİYOR”-MEMLEKET-KONYA POSTASI, “KARASAL İKLİMİNE RAĞMEN KONYA’DA SERACILIK GELİŞİYOR”-HAKİMİYET, “KONYA'NIN TARIMI İKLİM DEĞİŞTİRİYOR”-YENİ MERAM, “MUZ TEŞİTİREN KONYA’DA
ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, basına yaptığı açıklamada, seracılığın Konya'da her yıl biraz daha geliştiğini söyledi
Konya‘da bazı çiftçilerin, binlerce metrekarelik alanları kapatarak, normal sezondan 1-2 ay önce sebze ve meyveyi piyasaya arz etmeye dayalı seracılık yapmaya başladıklarını anlatan Başkanımız TAŞPINAR, "Şuan Konya‘daki seralarda salatalık hasadına başlandı, domates hasadına ise yaklaşık bir haftalık zaman kaldı. Erken dönem seracılık önümüzdeki yıllarda bu gelişme trendini devam ettireceğe benziyor. Çünkü erken dönem seracılıkta her zaman çiftçi için ekmek var. Şuan seralarda üretilen sebze miktarı toplam üretimle kıyaslandığında çok az... Fakat kış dönemi seraları için sıcak suyun çıktığı İsmil, Ilgın ve Seydişehir‘de önemli potansiyel var. Konya‘da seracılık geliştikçe çiftçinin geliri daha da artacaktır. Konya Ovası‘nda yerli döneminde domates ve salatalığın kilogramı 20-30 kuruşa kadar düşüyor. Böyle olduğu için seralarda, normal mevsiminden 1-2 ay önce hasadı yapılan sebzeler zaten para kazandırılıyor. Kış aylarında seralarda yetiştirilecek ürünler ise çok daha yüksek değerde satılabilir" dedi.
"İleride belki de kış aylarında Akdeniz‘den Konya‘ya sebze meyve getirme durumunda kalmayacağız" diyen TAŞPINAR, Konya‘da kış dönemi seracılığı için, ekstra ısıtma kaynakları olan güneş enerjisi, kömür ya da fuil oil takviyesine ihtiyaç duyulacağını vurguladı.
TAŞPINAR, ayrıca Konya‘da Hadim-Aladağ, Karaman‘da ise Göksu Nehri‘nin geçtiği, Mut‘a kadar uzanan Nunu Vadisi gibi Akdeniz ikliminin görüldüğü mikro klima alanlarında bugün bile rahatlıkla kış dönemi seracılığı yapılabileceğini, bu konuda söz konusu bölgelerde deneme üretimlerinin başladığını sözlerine ekledi