“KONYA DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİRDİ”,“KONYA AYÇİÇEĞİNİ SEVDİ”-RASYONEL HABER-ANADOLU TELGRAF-YENİ MERAM…

“KONYA DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİRDİ”,“KONYA AYÇİÇEĞİNİ SEVDİ”-RASYONEL HABER-ANADOLU TELGRAF-YENİ MERAM…
KONYA
26.01.2015

Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, Konya’da Ayçiçeği rekoltesinde yaşanan düşüşe karşın tonunda 200 TL’lik bir artış olduğunu bunun da çiftçiyi memnun ettiğini söyledi.

 

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:  "Türkiye‘nin ihtiyacı olan yağlık ürünler içinde önemli bir yere sahip olan ayçiçeği hasadı geçtiğimiz aylarda tamamlandı. Ayçiçeği ekim alanında geçen yıl yaşanan olumsuzluklar nedeniyle ciddi bir düşüş görülürken, tonunda 200 TL bir fiyat artışı oluştu. Konya Ovası‘nda son yıllarda ayçiçeği üretimi hızla artıyordu. Ayçiçeği, ekim alanında ve üretiminde aranan ve kabullenilen bir alternatif bitki oldu. Ancak geçen yıl ayçiçeğinde yaşanan olumsuz hadiseler nedeniyle üretici başka ürünlere yöneldi. Bu yıl ayçiçeği ekim alanında ülke genelinde yüzde 20‘yi, Konya‘da ise yüzde 30‘u geçen bir düşüş yaşandı. Türkiye genelinde bu yıl 1 milyon 200 bin ton, Konya‘da ise 250 bin ton rekolte bekleniyor. Konya, Trakya‘dan sonra ikinci sırada. Trakya ve İç Anadolu Bölgesi‘nde ayçiçeği tarımının yaygınlaşması ardından Türkiye‘nin ham yağ ihtiyacındaki dışa bağımlılığı da büyük ölçüde bitiyor. Yağlık ürünlerden olan ayçiçeğini, üreticiler düşük maliyeti ve yüksek fiyatından dolayı tercih ediyor. Türkiye‘de petrolden sonra en çok döviz harcayarak ithal edilen ham yağ için  ayçiçeği ekimine büyük ihtiyaç duyuluyor.  Bölgemizde dekardan 350-400 kilo civarında verim bekleniyor. Geçen sene  50 yağ oranını yakalayan ürünler tonu 1.250 TL satılırken, Bakanlıkça 230 TL/Ton destekleme ödenmiştir. Bu sene Konya Şeker tarafından  tonu  1.475 TL açıklanmış olup, geçen yıl göz önüne alındığında uygun bir fiyat olarak değerlendirilebilir. 2014 yılı için  Bakanlık Ayçiçeğinde ton başına 300 TL destekleme yapacağını açıklamıştır. Burada dikkat çekilmesi gereken Ülke rekoltesinin 1/5 ini gerçekleştiren Konya bölgesinde Konya Şeker çiftçinin spekülasyondan etkilenmemesi için hasadın başında alım fiyatı açıklamasına rağmen ayçiçeği üretiminin sulanmadan yetiştirilebildiği ve üretim olarak Konya‘dan daha fazla üretim yapan Trakya Bölgesi‘nde veya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Konya Şekerden günler sonra belirlemiş olup; 1500 TL/ton açıklamıştır.  Geçen yıl olduğu gibi bu yılda çiftçiyi fiyat konusunda umutlandıran Ülkemizin tarımda katalizör kurumu Konya Şeker‘in ayçiçeği alımına müdahil olmasıdır. Konya Şeker hasat döneminde müdahil olmasıyla çiftçinin endişelerini kaldırmış bu günlerde üreticilerin beklemediği kış döneminde Konya Şeker tarafından açıklanan 90 krş/kg ekstra pirim açıklaması gerçekten üreticinin yüzünü güldürmüş umutlandırmıştır. Bu açıklanan pirimle Konya Şeker‘in daha önce açıkladığı 1,475 TL üzerine açıklanan bu 90 krş. ile 1,565 TL ye ulaşmış ve son iki yılda ayçiçeğindeki üreticilerin endişelerini gidermiştir.

Türkiye‘nin ayçiceği tohumunun yüzde 60‘ı Konya‘dan karşılanıyor. Yağ açığını kapatma noktasında Konya önemli bir misyon yükleniyor. Dövizler bu sayede dışarıya gitmemeli,

Konya‘nın en büyük sorunu olan tarımsal su açığının havza dışından transferlerle karşılanması durumunda diğer ürünlerle birlikte ayçiçeği ekiliş alanlarının daha da genişlemesiyle Ülkemizin ham yağ açığını kapatacak potansiyelimiz vardır."

Okunma Sayısı: 117
Fotoğraf Galerisi