“KONYA OVASI DONMADI”-KONYA POSTASI

“KONYA OVASI DONMADI”-KONYA POSTASI
KONYA
26.05.2010

ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Ocak ve Nisan ayları arasında görülen don olaylarının Konya Ovası’na çok fazla bir zarar vermediğini söyledi

 

   Hükümet, Ocak ve Nisan ayları arasında don afetine maruz kalan çiftçilere dekar başına 150 TL afet desteği ödenmesi yönünde karar alırken, kredi borçlarının ise bir yıl ertelenmesine karar verdi. ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, dondan zarar gören 26 il arasında bulunan Konya‘nın, diğer illere göre daha şanslı olduğunu söyledi.

‘DEKAR BAŞINA 150 TL ÖDENECEK‘


   Bakanlar Kurulu‘nun "2010 Yılında Meydana Gelen ve 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu Kapsamı Dışında Kalan Don Afetleri Nedeniyle Zarar Gören Çiftçilere Telafi Edici Destek Ödemesi Yapılması ve Bu Çiftçilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. İle Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Tarımsal Kredi Borçlarının Ertelenmesine İlişkin Karar"ı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karar kapsamındaki ürünleri yüzde 30 ve üzeri zarar gördüğü il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen Çiftçi Kayıt sistemine kayıtlı çiftçilere dekar başına 150 TL don afeti desteği ödenecek. Don afeti desteğinden yararlanmak isteyen çiftçilerin bir ay içerisinde, Çiftçi Kayıt Sistemi bilgilerini güncelleyerek Tarım İl ve ilçe müdürlüklerine dilekçe ile müracat etmesi gerekiyor.


‘DON AFETİNE YENİK DÜŞMEDİK‘

   Konuya ilişkin görüşlerine başvurulan ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Ocak ve Nisan ayları arasında görülen don olaylarının Konya Ovası‘na çok fazla bir zarar vermediğini söyledi. Don afetinden zarar gören ürünlerin kayısı, badem, şeftali ve erik gibi sert çekirdekli ürünlerden ibaret olduğunu belirten TAŞPINAR, "Bu meyvelerin dışında yüzde 30 ve üzeri derecede zarar gören meyve yok. Sebze ve tarla bitkilerinde çok fazla bir don zararı olmadı. Don zararı olan yerlerde de çiftçilerin, ürünlerini sürüp yerine başka bir ürün ekme fırsatı oldu. Dolayısıyla bu yıl don afetine yenik düşmedik" dedi.

‘DAHA ÖNCE NEDEN VERİLMEDİ?‘

   Don afetinden zarar gören çiftçilerin tarımsal kredi borçlarında bir yıllık ertelemeye gidilmesinin sevindirici olduğunu kaydeden TAŞPINAR, dekar başına ödenecek 150 TL‘nin yüksek bir rakam olduğunu ifade etti. Daha önceki yıllarda don afetinden çok fazla zarar görülmesine rağmen hiçbir şekilde destekleme ödemesinin yapılmadığına dikkat çeken Özkan TAŞPINAR, "Bugün az miktarda zarar görüldü diye destek veriyorlar. Daha önceleri o kadar çiftçi zarar gördü. O zaman neden verilmedi? Bunu da düşünmek lazım" diye konuştu.

‘HUBUBAT ZARAR GÖRMEDİ‘

   Konya Ovası‘nın kaderi ve can yoldaşı olan hububatın don olayından zarar görmemesinin memnun edici boyutta olduğunu ifade eden TAŞPINAR, "Bu yıl ki don olaylarının hububata çok az bir zararı oldu. Hububatı zarar gören çiftçiler tarlasını hemen sürüp, yerine başka bir ürün ekti. Yaşanacak zararın önüne geçilmiş olundu." şeklinde konuştu.

‘YAĞIŞA İHTİYAÇ VAR‘

   Hasat döneminin gelmesine kısa bir süre kala, yağışa ihtiyaç olduğunu belirten TAŞPINAR, "Konya Ovası yağışa bağlı bir ova. Hububatın bol verimli olması yağışın miktarına bağlı olarak değişir. Bugünlerde havanın yağışlı geçmesi hasat döneminde elde edilecek rekoltenin yüzde 20 artması demektir. Yağışlar devam ettiği takdirde ovada geçen yılki rekolteye yakın bir rekolte sağlanabilir. Yağışlar istediğimiz şekilde gerçekleşmezse elde edeceğimiz rekoltenin 19 milyon ton olacağını söyleyebiliriz." dedi.

‘HUBUBATTA SINAV ZAMANI‘

Yaklaşan Haziran ayı itibariyle hububatı bekleyen çok önemli bir sınavın başlayacağını söyleyen Özkan TAŞPINAR, "Süne ile mücadele başlıyor. Bu sınavı geçmemiz, hububat kalitesinin yükselmesi anlamına geliyor" dedi.

Okunma Sayısı: 1280
Fotoğraf Galerisi