“KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU” VE “SÜT EYLEM PLANI” KAMUOYU İLE PAYLAŞILDI

“KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU” VE “SÜT EYLEM PLANI” KAMUOYU İLE PAYLAŞILDI
KONYA
31.05.2012

“Konya Süt Sektör Raporu” ve “Süt Eylem Planı”, Valimiz Sayın Aydın Nezih DOĞAN Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı.

 

"Konya Süt Sektör Raporu" ve "Süt Eylem Planı" Valimiz Sayın Aydın Nezih DOĞAN Başkanlığında Dedeman Otel‘de düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı.

Toplantıya; Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cennet OĞUZ, Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet KAÇMAZ, Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet AKMAN, eylem planına destek veren Oda Başkanları ve Özel Sektör temsilcileri katıldı.

Üniversite, Kamu, ZMO Konya Şubesi, Özel Sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcilerinin katılımı ile oluşturulan "Konya Süt Komisyonu" tarafından 2 yılı aşkın bir sürede hazırlanan, "Konya Süt Sektörü Raporu" ve "Süt Eylem Planı", Konya Valimiz Sayın Aydın Nezih DOĞAN tarafından sinevizyon gösterisi eşliğinde sunuldu.

Konya‘nın 2023 Vizyonu‘na ulaşabilmesi için süt sektörünün sorunlarının çözülmesi gerektiğini dile getiren Valimiz Sayın Aydın Nezih DOĞAN, şuan bu sektörden yıllık 4.2 milyar dolar gelir elde edilirken, bu rakamın 2023 yılında yüzde 300 artarak 12.3 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

555 bin büyükbaş hayvan varlığının Konya‘nın devlet teşvikleri ile 2023 yılında 2 milyona çıkmasının öngörüldüğünü dile getiren Valimiz Sayın Aydın Nezih DOĞAN, "Hayvan sayısına göre köyler gruplandırıldı. Köy bazlı işletmelerde en yoğun hayvanların bulunduğu bölge Bozkır ilçesi olarak ortaya çıktı. Ereğli, Karapınar, Çumra eksenin de bir yoğunlaşma yaşanıyor. Binden fazla büyükbaş hayvan olan köy sayısı Ereğli ve Çumra da 3 adetken Karapınar‘da 2 adet. 2 bin 755 nitelikli işletmeden 12 bin hayvanın bulunduğu ve bunların yüzde 40‘ının sağıldığı görülüyor" dedi.

Valimiz Sayın Aydın Nezih DOĞAN, süt envanter çalışması yapılarak Konya‘daki tarım işletmelerinde toplam büyükbaş hayvan sayısı, sağılan hayvan sayısı, kültür ırkı hayvan sayısı, toplam süt üretim miktarı, soğutulan süt miktarı, sıcak olarak toplanan ve aracılara verilen süt miktarı, işletmelerin ahır kapasitesi ve hayvan sağlığı, üreticilerin örgütlenme durumu, işletmelerdeki soğutma tankları sayısı, süt sağım üniteleri varlığı gibi konuların belirli bir metot dahilinde tespit edildiğini bildirdi.

28 katılımcının görev yaptığı komisyonda tartışmalar ve üretilen fikirlerin süt eylem planlarının hazırlanmasına ışık tuttuğunu vurgulayan Valimiz Sayın Aydın Nezih DOĞAN, "Bu kapsamda süt sektörünün sorunlarının çözülmesine yönelik beş adet eylem planı hazırlanmıştır. Bunlar,

-Süt Üreticilerinin Eğitilmesi Eylem Planı,

-Kaliteli Kaba Yem Üretiminin Artırılması ve Kullanımının Yaygınlaştırılmasına Yönelik Eylem Planı,

-Süt Üreticilerinin Örgütlenmesi ve Örgütlerin Güçlendirilmesi Eylem Planı,

-Sütün Toplanması-Muhafaza Edilmesi ve Soğutulmuş Olarak Nakledilmesi Eylem Planı,

-Süt Sığırcılığında İşletme Büyüklüklerinin Arttırılması Eylem Planı‘dır.

Eylem planlarının uygulanması neticesinde ortaya çıkacak katma değer, gerek Konya‘nın gerekse ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

"Süt Eylem Planı"nda; "Kaliteli Kaba Yem Üretiminin Artırılması ve Kullanımının Yaygınlaştırılmasına Yönelik Eylem Planı", ZMO Konya Şubemizin katkılarıyla hazırlanmıştır.

  

Okunma Sayısı: 714
Fotoğraf Galerisi