“KURAKLIK AZALIYOR”- MERHABA GAZETESİ “BUĞDAYDA ARTIŞ ÇİFTÇİYİ GÜLDÜRDÜ”- KONYA POSTASI “BUĞDAY ÜRETİMİ ARTTI”- MEMLEKET GAZETESİ

“KURAKLIK AZALIYOR”- MERHABA GAZETESİ
“BUĞDAYDA ARTIŞ ÇİFTÇİYİ GÜLDÜRDÜ”- KONYA POSTASI
“BUĞDAY ÜRETİMİ ARTTI”- MEMLEKET GAZETESİ
KONYA
22.01.2009

Konya Şube Başkanımız Hasan Hüseyin MOTUK, basına yaptığı açıklamada “Geçen yıl buğday üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 3,2 oranında artarak yaklaşık 17,8 milyon ton olarak gerçekleştiğini” söyledi.

 
 

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin MOTUK yaptığı açıklamada, kuraklığın son yıllarda önemli bir risk oluşturduğunu, 2007 yılında etkisini hem Türkiye‘ de, hem de dünyada gösteren kuraklığın 2008 yılında etkisinin bir ölçüde hafiflediğini belirtti.

2007 yılı kuraklığın hemen hemen tüm ürünlerin üretim miktarlarında büyük düşüşlere, fiyatlarda ise yükselişlerin yaşanmasına neden olduğunu dile getiren MOTUK, "Önemli bir kuraklığın yaşanmadığı 2008 yılında ise artan fiyatlarında teşvikiyle üretime ağırlık verilmiştir. Ancak tam da bu dönemde ortaya çıkan kriz nedeniyle talep düzeyinde önemli bir düşme görülmüş, bu da hem tarımsal üretimle hem de tarımsal ürünlerin pazarlamasıyla uğraşan kesimin zarara uğramasına yol açmıştır" dedi.

2008 yılının petrol ve diğer girdi fiyatlarındaki büyük artışlarla birlikte tarım sektörü için zor bir yıl olduğunu ifade eden Başkan MOTUK, şunları kaydetti:

"Ancak 2007 yılının şiddetli kuraklığı 2008‘ de yaşanmadığı için ürün rekoltelerinde bir miktar artış sağlandığı gözlenmiştir. Geçen yılın buğday üretimi bir önceki yıla göre yüzde 3,2 oranında artarak yaklaşık 17,8 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. 2008 yılı buğday üretimi açısında her ne kadar tüketim düzeyini karşılayabilecek bir düzeyde ise de 2007 yılında olduğu gibi tüketim düzeyinin altına düşmesi tehlikesi önümüzdeki yıllar devam etmektedir. Son yıllarda etkisini gösteren kuraklık, ülkemiz için sulamanın önemini ve suyun bilinçli kullanımı bir kez daha hatırlatmıştır. Bu bağlamda Konya Ovası Sulama Projesi (KOP) de bölgemiz için hayati önem taşımaktadır."

MOTUK, sulama yatırımları yanında buğdayda sertifikalı tohum kullanılmasına yönelik önlemler alınması, toprak analiz laboratuvarların sayısının artırılması ve toprak yapısına uygun gübre kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

 

Okunma Sayısı: 1966
Fotoğraf Galerisi