“ODALARIN BAĞIMSIZLIĞI KALDIRILMAK İSTENİYOR”

“ODALARIN BAĞIMSIZLIĞI KALDIRILMAK İSTENİYOR”
ADANA
16.12.2014

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan Hüseyin Atıcı, AKP İktidarının yeni bir “Torba Yasa Tasarısı” ile kamusal alanlara el koyma ve rant süreçlerinin önündeki son engelleri kaldırma hazırlığında olduğunu söyledi.

 

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, AKP iktidarının uzun süredir TMMOB`ye ve bağlı odalarına müdahale etmek için türlü girişimlerde bulunduğuna dikkat çekti, "Bu süreç 2008 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün emri ile Devlet Denetleme Kurulunun TMMOB`yi incelemesiyle başladı. 5 tır dolusu evrak incelendi ve TMMOB`yle ilgili herhangi bir kara lekeye ulaşılamadı" dedi.

Atatürk Parkı`nda toplanan TMMOB`ye bağlı oda başkanları, yöneticileri ile üyeleri "TMMOB‘a yasa müdahalesi. Ülkemize,  Meslek Odalarımıza, Geleceğimize, Herkesin Biat Etmesini İsteyenlere Karşı TMMOB`a Sahip Çıkıyoruz"  yazılı pankart açtı. AKP iktidarı aleyhinde slogan atan mühendis ve mimarlar adına açıklama yapıldı. Açıklamayı Adana İKK adına Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı okudu. Atıcı, AKP iktidarının, KHK`ler, yönetmelik değişiklikleri ile TMMOB`yi yetkisizleştirmeye, etkisizleştirmeye, üyeleriyle ve toplumla bağını koparmaya çalıştıklarını, hiçbirinde amaçlarına ulaşamayınca bu kez yeni bir torba yasa ile TMMOB Yasasını değiştirmeye çalıştıklarını kaydetti. Atıcı`nın bu konudaki açıklaması şöyle:

AKP, RANTIN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRMAK İSTİYOR

"Torba Yasa içerisinde gündeme getirilen düzenleme; TMMOB`nin örgütlülüğünü dağıtıp, kendine münhasır il odaları yaratarak, demokratik ve merkezi yapılardan rekabetçi yerel yapılara dönüştürülmesi, siyasi iktidarın yönetimine, bakanlıklara bağlanması amaçlanmakta. Kısaca odaların bağımsızlığı ortadan kaldırılmak istenmektedir.

AKP daha da ileriye giderek, hukuku, bilimi yok sayan bir perspektifle, mühendisleri, mimarları ve şehir plancılarını itibarsızlaştırmayı kendisine görev edinmiştir. AKP iktidarı, bu çerçevede yeni bir torba yasa tasarısı ile on iki yasada yapacağı değişikliklerle kamusal alanlara el koyma ve rant süreçlerinin önündeki son engelleri kaldırma ve çevre sorunlarına dair algı yönetme hazırlığındadır. "3194 Sayılı İmar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"; imar, yapı denetimi, kamu kurum ve kuruluşlarının ürettikleri mal ve hizmet tarifeleri, iskan, kültür ve tabiat varlıkları, çevre, tapu, tapu ve kadastro genel müdürlüğü,  kat mülkiyeti, iller bankası, belediye gelirleri yasaları ve TMMOB Yasası`nda yapılması öngörülen değişiklikleri içermektedir.

Söz konusu değişikliklerin ana temalarını şöyle özetleyebiliriz:

Kentsel topraklara el koyma amaçlı kentsel dönüşüm/rant projeleri sürecini merkezileştirme ve hızlandırmak,  Halka ait özel mülkiyet varlıklarına mülksüzleştirme yoluyla el koymak, "Kamulaştırma"yı yeni sermaye birikim süreci için kullanmak, Bütün kamusal ülke kaynaklarını metalaştırmak, Yapı ve kent mimarisini AKP`nin eklektik, öykünmeci, dinsel ideolojik motifleriyle bezemek, Yapı üretim sürecini ve mühendislik, mimarlık, şehir planlama hizmetlerini kimliksizleştirmek ve kuralsızlaştırmak, kamusal denetimi ortadan kaldırmak, Anayasal dayanağı bulunan kamu kurumu niteliğindeki, özerk, demokratik, yerinden yönetim kuruluşları olan TMMOB ve bağlı Odalarını yapısal dönüşüme uğratmak, Özel teknik müşavirlik şirketleri yoluyla meslek alanlarımız ve örgütlerimizi işlevsizleştirmek, Yapı üretim sürecinde şehir planlama, mimarlık ve mühendisliğin tasarım sürecini teknik müşavirlik firmalarının faaliyet alanına sokarak önemsizleştirilmek.

Yukarıdaki özete baktığımızda kamunun ortak birikimlerini hızla özelleştiren AKP iktidarı, ustalık evresinde bütün ülkenin imara açılmasına, suların, derelerin, ormanların satışına yönelmiş, daha doğrusu doğayı piyasalaştırma yolunu seçmiş ve önündeki engelleri de tek tek yok etmeye çalışmıştır.

TMMOB, AKP`NİN HEDEFİ HALİNE GELDİ

Tam da bu noktada TMMOB, AKP hükümetlerinin hedefi haline geldi. 2 yıl önce de TMMOB`yi teslim almaya yönelik gündeme gelen TMMOB yasa değişikliği hazırlıkları TMMOB örgütlülüğünün güçlü bir mücadelesi ile geri püskürtülmüştü. Ancak bugüne geldiğimizde mevcut siyasi iktidar tarihten ters almamış olacak ki aynı yasa değişikliğini tekrar gündeme getirdi.

TMMOB ve bağlı Odaları, yaşam alanlarına, parkına, toprağına, suyuna, kentine ve ülkesine sahip çıkarak, kamusal yarar ve değerlerini korumak amacıyla birçok dava da aktif rol oynadı. Bilim ve tekniğin yol göstericiliğinde görüş ve eleştirilerini kamuoyu ile paylaşarak yerel veya genel iktidarın bilinçli bir şekilde halktan gizlediği gerçekleri halka aktardı. Bu nedenle, geçmişte olduğu gibi bugün de, siyasi iktidarların hedefi haline geldi.

TAKSİM GEZİ PARKININ TALANINA KARŞI ÇIKTIK

Kamuoyu AKP`nin TMMOB Yasasını değiştirme hamlesini Gezi Direnişi`ndeki TMMOB`nin duruşu nedeniyle yapıldığı inancında. TMMOB ve bağlı Odaları Taksim Gezi Parkı`nın talan edilmesine karşı gerek açtığı davalarla gerekse kamuoyunu bilgilendirici açıklamalarla engel olmaya çalıştı. Nihayetinde Haziran 2013`te taleplerin gerçekçi ve halkın ortak talebi olduğu ortaya çıkmış, milyonlar yaşanabilir bir kent ve demokrasi talebi ile ayağa kalkmıştı.

AKP`nin 12 yıllık iktidarı boyunca karnesine baktığımızda farklı düşünceleri bastırmaya, eleştirileri göz ardı etmeye ve itibarsızlaştırmaya çalıştığını görüyoruz. Ancak bilinmelidir ki mühendis, mimar, şehir plancıları ve meslek örgütleri; ülke, kamu, halk, meslek, meslektaş yararı bütünlüğündeki mücadelesini sürdürecek, AKP gericiliği,  piyasacılığına ve diktasına teslim olmayacaktır. Odalarımız ve Birliğimiz TMMOB, 1970`lerden bugünlere dek oluşturduğu demokratik mevzileri koruyacaktır. Toplumsal muhalefet güçleriyle birlikte eşit, özgür, demokratik, halkının refah,  kardeşlik ve barış içinde yaşadığı, bilim ve tekniğin aydınlatıcılığındaki yeni bir Türkiye mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.

Ölümsüz Başkanımız Teoman ÖZTÜRK 24 Mayıs 1980 tarihindeki TMMOB 24. Genel Kurulu konuşmasında der ki;

"...Yüreğimizdeki insan sevgisini ve yurtseverliği, baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde, bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıyız..."

TMMOB`nin Atatürk Parkı`ndaki eylemine Şube Başkanımız Semih Karademir, Yönetim Kurulumuz, Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Veterinerler Odası Başkanı Nihat Köse, DİSK Şube Başkanı ve Yöneticileri, KESK Dönem Sözcüsü Muhammet Bakır, Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, ÇHD Başkanı Sefa Aydoğan, PSAKD Başkanı Güneş Aslan, CHP İl Başkanı Orhan Sümer, ÖDP İl Başkanı Hayri Akgün, meslek kuruluşları ve STK temsilcileri ile vatandaşlar destek verdi.

Okunma Sayısı: 49
Fotoğraf Galerisi