“OVADA KAR BEREKETİ YAŞANIYOR”-MERHABA

“OVADA KAR BEREKETİ YAŞANIYOR”-MERHABA
KONYA
24.01.2012

Ovaya düşen kar yağışı ve faydaları hakkında bilgi veren ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, karın kışın toprağı bir yorgan gibi soğuktan koruduğunu, bunun ise tarladaki tohumlar için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

 

   Geçen hafta ve önceki gün etkili olan kar yağışı Konya Ovası‘ndaki çiftçileri sevindirdi. Konya‘da kış mevsimi gelmesine rağmen kar yağmadığı için dondan korkan çiftçilerin ovaya kar yağmasıyla yüzleri güldü. Kasım-Aralık aylarında tarlasına hububat eken çiftçi soğuk hava nedeniyle hububat tohumunun çimlenmemesinden endişe ediyordu. Ancak ovada yoğun kar yağışı bu endişeleri giderdiği belirtiliyor. Ovaya düşen kar yağışı ve faydaları hakkında bilgi veren Başkanımız Özkan TAŞPINAR, karın kışın toprağı bir yorgan gibi soğuktan koruduğunu, bunun ise tarladaki tohumlar için hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Hububat ürünü için kar yağışının çok önemli olduğunu aktaran Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Ovamızda Kasım-Aralık ayında ekilen hububat tohumları çimlenmemişti. Bu da ürün verimi ve kalitesi açısından sorun teşkil ediyordu. Ama çok şükür geçen hafta ve dün yağan kar çiftçilere rahat bir nefes aldırdı. Kar yağmadan önce ovamızda soğuk hava nedeniyle don yaşanıyordu. Geçmiş yıllarda bu kadar don yaşanmamıştı. Don nedeniyle ve rutubetsiz kalan topraktaki hububat tohumları çimlenemedi. Ancak yağan kar ürünlerimizin iyi bir şekilde çıkmasını sağlayacak" dedi.
   KAR TOPRAKTAKİ ÜRÜNLERİ YORGAN GİBİ SOĞUKTAN KORUYACAK
   Karın uzun bir süre toprağın üstünde kalarak yorgan vazifesi göreceğini dile getiren Başkanımız Özkan TAŞPINAR, yağan karın toprağın sıcaklığını koruyacağını belirterek, " Ayrıca kar yavaş yavaş eriyeceği için toprağın rutubetli olmasını sağlayacak. Bu durum ürünlerin gelişimi açısından çok büyük etken" diye konuştu.
   Kar yağışı ile birlikte havadaki kükürdün toprakla buluştuğunu açıklayan Başkanımız Özkan TAŞPINAR, havadaki kükürdün toprakla buluşmasının toprağa gübre atılmış gibi fayda sağlayacağını söyledi.
   Kar yağışının şekerpancarı, mısır ve ayçiçeği gibi ürünlere de faydası olduğunu da vurgulayan Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Bu ürünlerin tohumları toprağa ekildiğinde rutubete ihtiyacı olacak. Tarladaki kar yavaş eridiği için toprağımızın uzun bir süre rutubetli olmasını sağlayacak. Toprağın rutubetli olması bahar bitkileri olan ayçiçeği, mısır ve şeker pancarı ürünlerini çabuk olgunlaştıracak. Kar ürünlerimizin daha verimli ve kaliteli olmasını sağlayacak" şeklinde konuştu.

 

Okunma Sayısı: 530
Fotoğraf Galerisi