“REKOLTE YÜKSEK KALİTE DÜŞÜK” – YENİ MERAM

“REKOLTE YÜKSEK KALİTE DÜŞÜK” – YENİ MERAM
KONYA
31.07.2015

Geçmiş yıllarda Konya genelinde ortalama 700 bin hektarlık arazinin yağış yetersizliğinden dolayı zorunlu olarak nadasa bırakıldığını hatırlatan ZMO Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ, bu yılki yağışlarla birlikte nadasa bırakılan 200 bin dekarlık arazinin tekrar ekildiğini söyledi.

 

Tahıl ambarı Konya Ovası‘nda 2013-2014 tarım sezonunda metrekareye 203 milimetrelik yağış düştü.  Bu dönemde ise yağış miktarı metrekarede 503 milimetre olarak hesaplandı. Yağış miktarının fazla olması, buğdaydaki rekolte beklentisini 3 milyon tona çıkardı. Geçtiğimiz yıl zor durumda kalan çiftçinin, yağışlarla birlikte umutlandığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, Eylül ayında başlayan yağışların, hem miktar hem de dağılım olarak olumlu bir seyirde devam ettiğini söyledi. Konya‘nın, uzun yıllar ortalamasının iki katı yağış aldığını ve verimli bir sezon yaşandığını belirten ÇALIŞ, tüm bu olumlu gelişmelere rağmen dolu ve sağanak yağışların 350 bin dekarlık hububat arazisine zarar verdiğini kaydetti.

NADASA BIRAKILAN ARAZİ AZALDI

Geçmiş yıllarda Konya genelinde ortalama 700 bin hektarlık arazinin yağış yetersizliğinden dolayı zorunlu olarak nadasa bırakıldığını hatırlatan Celil ÇALIŞ, bu yılki yağışlarla birlikte nadasa bırakılan 200 bin dekarlık arazinin tekrar ekildiğini söyledi. Konya‘daki 2 milyon 200 bin hektarlık tarım arazisinin 600 bin hektarının sulanabildiğini, geriye kalan yaklaşık 1.6 milyon hektarlık bölümünse kıraç arazilerden oluştuğunu anlatan ÇALIŞ, yağışların, hububat ekimini de artırdığını kaydetti. Tarım sigortası yaptırma oranının Türkiye genelinde yüzde 20, Konya‘da ise yüzde 17 olduğunu ifade eden ÇALIŞ, sigorta yapılması halinde vatandaşın ödeyeceği paranın yüzde 50‘sinin devlet tarafından karşılandığını, bu yılki doğal olayların, önümüzdeki yıllar için ders olması gerektiğini vurguladı.

REKOLTENİN, 3 MİLYON TON OLMASI BEKLENİYOR

2014 yılında ülke genelinde yaklaşık 18 milyon tonluk buğday rekoltesine ulaşıldığını dile getiren ÇALIŞ, Türkiye‘nin buğday ihtiyacının yaklaşık 21 milyon ton civarında olduğunu, geçen yılki 18 milyon tonluk üretimin, Toprak Mahsulleri Ofisindeki 2 - 3 milyon tonluk buğdayla desteklendiğini ve herhangi bir sorun yaşanmadığını ifade etti. Bu yılki beklentinin Türkiye genelinde yaklaşık 25 milyon ton, Konya‘daki beklentininse 3 milyon ton olduğunu belirten ÇALIŞ, "Konya, Türkiye‘nin buğday ihtiyacının yüzde 12 - 13‘ünü karşılıyor. Yağışlar sadece Konya çevresinde değil, Türkiye geneline yansıdı. Bu yıl her bölgede verim artışı bekleniyor. Özellikle kıraç arazilerde 2 - 3 katına çıkan verim artışı oluştu" dedi.

KALİTEDE SIKINTI YAŞANACAK

Geçtiğimiz yıl ürünün az ancak kalitenin yüksek olduğuna işaret eden Celil ÇALIŞ, "bu yıl kalite yönünden ciddi anlamda sıkıntı var. Atılan tohumların tamamı çıktı. Özellikle haziran ayı yağışlarında bitkinin ihtiyaç duyduğu azotlar verilemediğinden dolayı kalite yönünden sıkıntı yaşanacak. Yağış ve sıklıktan kaynaklanan bazı hastalıklar oluştu. Bu hastalıklar da kaliteyi olumsuz etkileyecek. Bu yıl hububatta ithalata ihtiyaç olmayacak. Rusya bu yıl 30 milyon ton gibi buğdayı ihraç edecek. Bu durum, fiyat politikasına darbe oluşturabilir. Rusya ya da Kanada‘daki mazot fiyatı Türkiye‘deki ile aynı değil. Oradaki çiftçilere uygulanan tarımsal girdiler çok düşük maliyette. Gübre fiyatlarının yüzde 30 zamlanmasına tedbir almayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın "dış ülkelerde daha ucuz buğday var, o nedenle ithalat yapılıyor" şeklinde bir açıklama yapacak olması, çiftçinin yanında olmadığını gösterir. Bakanlık, tedbirleri çiftçi lehine almalı. Üretici, geçen yıl vurgundan çıktı. Zor bir sezon geçirdi. Bu zor sezonu bu yıl rekolte artışından dolayı telafi etme imkanı var. Fiyat azlığı, üreticinin hevesini kursağında bırakmamalı. Üretici ürününü en az geçen yılki fiyattan satabilmeli ki yaralarını sarabilsin" diye konuştu. 

Okunma Sayısı: 249
Fotoğraf Galerisi