“SAĞLIĞIMIZ TEHLİKEDE Mİ?”-KONYA POSTASI

“SAĞLIĞIMIZ TEHLİKEDE Mİ?”-KONYA POSTASI
KONYA
11.05.2010

ZMO Konya Şubesi Yönetim Kurulu Yazman Üyemiz Ekrem HUĞLU basına yaptığı açıklamada ”Meclis alt ve üst komisyonlarından geçen yeni yasanın, genel kuruldan da geçmesi halinde sadece Konya’da 300 kişi işsiz kalacak” dedi

 

   "İŞLETMELERİN YÜZDE 80′İ MÜHENDİSTEN YOKSUN KALACAK"

   Yasayla birlikte 10 kişinin altında çalışanı bulunan ve 30 beygir gücünü geçmeyen gıda işletmelerinde, Sorumlu Yönetici istihdam edilmesine gerek kalmayacağını, bu durumun da gıda üretimi açısından birçok tehlikeyi beraberinde getireceğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem HUĞLU, "Konya merkezde bin 72, ilçelerde ise 652 adet gıda üretim yeri var. Bu üretim yerlerinin yüzde 80′inde 30 beygir ve 10 kişiden az kişi çalışıyor. Bu iş yerlerinin en başında ekmek fırınları ve pastaneler gibi doğrudan tüketim yerleri geliyor. Bu tür işletmelerde, konusunda uzman teknik personel olmadığı için insan sağlığı doğrudan tehdit altına girecektir. En basitinden un işletmesinde kullanılması yasak olan benzoil peroksit maddesi unları ağartmak için, işin eğitimini almayan ustalar tarafından kullanılmakta ve bu kullanılan benzoil peroksit maddesi de kanserojen etki yaratmaktadır." dedi.

   "SAĞLIKSIZ ÜRETİME GÖZ YUMULACAK"

   Konya genelinde Ziraat Mühendisi, Veteriner Hekim, Kimya Mühendisi ve Gıda Mühendisi olarak Sorumlu Yöneticilik yapan yaklaşık 700 kişinin çalıştığını ifade eden HUĞLU, "Meclis alt ve üst komisyonlarından geçen yeni yasanın, Genel Kuruldan da geçmesi halinde sadece Konya‘da 300 kişi işsiz kalacak." diye konuştu. Yeni yasayla birlikte gıda denetimlerinin özelleştirilmesine müsaade edilecek. Konya‘da kamu denetimine tabi 3 bin 263 adet toplu tüketim yeri, 4 bin 697 adet satış yeri var. Konya İlinde denetlenmesi gerekli olan üretim yerleri ile birlikte toplamda 9 bin 684 adet işyeri mevcuttur. Konya merkezde kamuda 39, ilçelerde ise 63 adet gıda denetçisi var. Bizler kamuda çalışan denetçilerin az olduğunu düşünürken, Kanun Taslağında denetimlerin özelleştirilmesi gündemde. Bizce bu mümkün olmayacak. Gıda şirketleri denetim işini ne denli doğru yapar, bu tartışılır. Orada çalışan gıda denetçisi doğal olarak firmaya bağlıdır. Patron ne derse o olacaktır. Haliyle birçok işletmede sağlıksız üretime göz yumulacaktır." şeklinde konuştu.

  

Okunma Sayısı: 1381
Fotoğraf Galerisi