“SAMAN İTHAL ETTİK - TARİHTE BİR İLK OLDU!”- MERHABA

“SAMAN İTHAL ETTİK - TARİHTE BİR İLK OLDU!”- MERHABA
KONYA
05.10.2012

Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, öncelikle et ve hayvan ithalinin durdurulması gerektiğini ve ülkenin elinde bulunan hayvanların ülkeye yetip yetmeyeceği konusunda araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

 

Saman fiyatlarının yüksek olmasını ve yurt dışından saman ithal edilmesini değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan TAŞPINAR, Türkiye‘nin tarihinde ilk defa saman ithal etmesini, dışarıdan sürekli hayvan ithal edilmesinden kaynakladığını söyledi.

İthal hayvancılıkta izlenen politikaların tekrar gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen TAŞPINAR, "Bu sene son 30 yılın en sert kışını geçirdik. Sert geçen kış nedeni ile hububat deyim yerinde ise tarlada uyudu, bir türlü uyanamadı. Bunun yanında yağışsız geçen mart ayıda buğdayın gelişmemesine neden oldu. Bu kış olumsuzlukları yüzünden samanda beklenen az oldu. Elde olan saman yetmeyince de dışarıdan ithal etmek zorunda kaldık. Türkiye‘nin kaba yeme ihtiyacı olduğu bir gerçek. Bilinen bu gerçeğe rağmen kaba yem açığını hala samandan elde etmeye çalışıyoruz. Oysa bunun yanında mısır silajı, yonca, korunga gibi bitkilerde kaba yemde kullanılmalıdır. Bunlar kullanılmadan sadece samanın kullanılması veya diğer bitkilerin yeteri kadar ekilmemesi ve dışarıdan sürekli yeni hayvan ithalatlarının yapılması elimizde var olan kaba yemin bize yetmemesine neden oluyor. Bunu ardından da yapılan hayvan ithalatı ile birlikte yetmeyen samana da ithalat yapılıyor" dedi. Yapılması gerekenleri de anlatan TAŞPINAR, "Öncelikle et ithalatı durdurulmalıdır. Kasaplık olarak getirilen etlerin yanında, kesimlik olarak ve diğer türlerde gelen hayvan ithalatı durdurulmalıdır. Daha sonra ülkenin elindeki hayvan sayısı ülkeye yetiyor mu, kaba yem yetiyor mu diye incelenmelidir. Birkaç sene bu konu üzerinde çalıştıktan sonra ülkenin hayvan, saman ve et ithalatına ihtiyacı olup olmadığı belirlenmelidir" dedi.   

Okunma Sayısı: 564
Fotoğraf Galerisi