“SARI PASA DİKKAT EDİN”-MERHABA

“SARI PASA DİKKAT EDİN”-MERHABA
KONYA
16.06.2011

Başkanımız Özkan TAŞPINAR, “Çiftçilerimiz sarı pas hastalığına karşı tarlalarını sık sık kontrol etmeli ve bu hastalığın görülmesi halinde hemen ilaçlama çalışması yapılması gerekir” dedi.

 

Bu yıl zamanında ve mevsim normalleri üzerinde düşen yağışlar nedeniyle hububat tarımında geçtiğimiz yıllara oranla daha yüksek bir rekolte beklentisi var. Yağışların mevsiminde düşmesi nedeniyle çiftçi tarlasını sulamaya dahi ihtiyaç duymadı. Fakat, Haziran ayının ortalarına kadar yağışların devam etmesi, ‘sarı pas hastalığı‘ tehlikesini gündeme getirdi. Büyük oranda kalite ve rekolte kaybına neden olabilen bu hastalık Konya Ovası‘nda bazı bölgelerde görülürken, hastalığın hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında olması nedeniyle ilerlememiş olması sevindirdi.

SARI PAS KORKTUĞUMUZ KADAR ETKİLİ OLMADI

Konuyla ilgili değerlendirme yapan ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Konya Ovası‘nda başta Obruk, Cihanbeyli, Hatunsaray, Yunak ve Seydişehir olmak üzere birçok bölgede sarı pas hastalığına rastlandığını fakat bunların alınan önlemler neticesinde yaygınlaşmadığını ifade etti. Sarı pasın ekilen buğdayın çeşitliliğine ve dayanıklılık düzeyine göre etkisinin değişebileceğini belirten Özkan TAŞPINAR, "Hastalıklara karşı dayanıksız olan tohumların ekildiği tarlalar sarı pas hastalığına yakalanma riski açısından öncelik oluşturuyor. Sarı pas hastalığı yapraklarda beliren sarı noktacıklardan anlaşılıyor. Başağın en son yaprağı olan ve bayrak yaprak adı verilen yaprakta bu sarı lekenin görülmesi halinde yüzde 50‘lere varan oranlarda verim ve kalite kaybı oluşabiliyor" dedi.

İKLİM ŞARTLARI HUBUBATI KORUDU

Yağışların bir taraftan rekolte açısından iyi bir sonuç çıkmasına vesile olduğunu diğer taraftan da bir risk olarak sarı pasın belirlemesinde etkili olduğunu dile getiren TAŞPINAR, "Aslında yağışlar bizi korkutmuştu. Bölgemizde yoğun bir sarı pas riski bekliyorduk, fakat korkulanın olmaması bizi sevindirdi. Bu da iklim şartlarının elverişli gitmesinden kaynaklandı. Nisan ayında yağışlar yoğun bir şekilde düştü. Bu dönemde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altındaydı. Özellikle gece sıcaklık dereceleri büyük ölçüde düştü. Bu da sarı pasın oluşmamasında etkili oldu" diye konuştu.

Sarı pas riskinin tamamen bitmediğini ve buğday yeşil kaldığı sürece tehlikenin devam ettiğini söyleyen Başkanımız Özkan TAŞPINAR çiftçilere de tavsiyelerde bulunarak, "Bu dönemde yağışların devam etmesi sarı pas riskinin de devam etmesine neden olur. Çiftçilerimiz tarlalarını sık sık kontrol etmeli ve bu hastalığın görülmesi halinde hemen ilaçlama çalışması yapılması gerekir. Tarlaların içinde bulunan yabancı otlar ve anlardaki otlar da bu tehlikeyi tetiklemektedir" ifadelerini kullandı.

 

Okunma Sayısı: 627
Fotoğraf Galerisi