“ŞİMDİ EKİN EKME ZAMANI”-MERHABA

“ŞİMDİ EKİN EKME ZAMANI”-MERHABA
KONYA
14.10.2011

Hububat ekimi için en uygun zamanın Ekim ayının ortaları olduğunu söyleyen ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, yağışları da fırsat bilerek çiftçinin şimdilerde tarlasını ekmesi gerektiğini söyledi.

 

Çiftçinin uzun zamandan bu yana dört gözle beklediği yağışlar görülmeye başladı. Yağışlı hava önceki gün akşam saatlerinden itibaren şehir merkezinde ve ilçelerde etkili oldu.

Konya çiftçisinde genel olarak Eylül ayının ortalarında ekimi yapmak gibi bir yanlış kanının bulunduğunu, Konya‘da ekim için en uygun dönemin ise Ekim ayının ortaları olduğunu dile getiren ZMO Konya Şube Başkanı Özkan TAŞPINAR, "Bu konuyla ilgili çiftçilerimizi bulduğumuz her fırsatta uyarmıştık. Konya‘da son birkaç yıldır kışlar daha ılıman geçiyor. Bu nedenle tarlalar daha erken çimleniyor. Mart ayına gelindiğinde ise havanın soğuk olduğu bu dönemde hububat saplanmaya başlıyor. Soğuk dönemde boy vermeye başlayan hububat ürünü soğuk havadan yüzde 25-30 oranında etkileniyor. Bu da verim kaybına neden oluyor" diye konuştu. Bunu önleyebilmek için tarlaların ekim ayı ortalarında ekilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan TAŞPINAR, "Bu dönem ekim için en uygun dönemdir. Yağışla birlikte toprak da nemlendi. Bu dönemde tarlaya ekilen tohum tam döneminde çimlenmiş olacaktır" dedi.

Tarımda verim ve kaliteyi artırmak için sadece doğru dönemde ekim yapmanın yeterli olmayacağını, sertifikalı tohum kullanmanın da önemli olduğunu söyleyen Başkan Özkan TAŞPINAR, "Sertifikalı tohum kullanmak verimi yüzde 20-30 oranında artırmak demektir. Çünkü sertifikalı tohum zararlılara karşı ilaçlıdır, kalitesi yüksektir. Değişken şartlara daha dayanıklıdır. Çiftçilerimiz, sertifikalı tohumun diğerine göre daha pahalı olduğunu düşünüyor. Ama genel itibariyle düşünüldüğünde sertifikalı tohum daha kârlıdır. Çünkü sertifikalı tohumun verimi daha yüksektir. Çiftçimiz, daha az tohum atarak daha çok ürün aldığında ne kadar kâr ettiğini fark edecektir" diye konuştu.

Ekim döneminde dikkat edilecek en önemli konulardan bir tanesinin de tohumun ekimi yapılan tarlanın toprak yapısını, iklime ve mevsim şartlarına uygunluk durumu olduğunu bildiren Başkan Özkan TAŞPINAR, "Kışlık buğday daha diğerine göre değişken mevsim şartlarına karşı daha dirençlidir. Konya Ovası‘nda alternatif buğday türleri denenmektedir. Fakat iklim şartlarına en uygun olan tür kışlık buğdaydır" ifadelerini kullandı. Doğru tarım yöntemleri kullanarak çiftçinin verdiği emeğin karşılığını daha iyi bir şekilde alabileceğine değinen Özkan TAŞPINAR, sulak ve kurak alanlarda gübreleme süresinin farklı olduğunu ve buna da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Başkan TAŞPINAR, "Sulak tarım arazilerinde ekilen buğday için gübreleme 3 farklı zamanda olmalıdır. 100 kg gübre kullanılacaksa; 40 kg Şubat ayı başında, 40 kg Nisan ayı başı, 20 kg Mayıs ayı içerisinde olmalıdır. Kurak alanlarda ise gübreleme iki zamanlı yapılmalıdır.  Bu uygulamada Şubat ayının içerisinde ve yağışın devam etmesi halinde Nisan başında olmalıdır. Bu dönemde yapılan gübrelemeler, bitkinin gelişim dönemin de ihtiyacı olan azotu yeterli miktarda almasını sağlayacak, bu da protein olarak buğdaya yansıyacaktır. Geçtiğimiz yıl tarımda rekoltemiz yüksek olmasına rağmen protein açısından sıkıntı yaşıyorduk. Ama bu yıl daha temkinli ve dikkatli olarak bu sıkıntıyı yaşamayacağımıza inanıyorum" dedi.

Okunma Sayısı: 2199
Fotoğraf Galerisi