“TARIM İÇİN DEKARA 200 TON SU YETMEZ”-MERHABA
Başkanımız Özkan TAŞPINAR, DSİ’nin yürürlüğe koymaya hazırladığı dekar başına 200 ton su uygulamasının ancak hububat mahsullerine faydasının olacağının altını çizerek, “Diğer suya ihtiyaç duyan ürünlerin Konya Ovasında yetişmemesine neden olur” dedi
Buğday, arpa gibi hububatların yanında alternatif ve suya daha çok ihtiyaç duyan ürünlerinde yetiştiği Konya‘da çiftçiler DSİ‘nin yürürlüğe koymaya hazırladığı uygulama ile başı dertte. Devlet Su İşleri (DSİ) su tasarrufu için dekar başına 200 ton su uygulamasını yürürlüğe koyma aşamasında bulunuyor. Yetkililer tarladaki ürünlerden suya en az ihtiyacı olan ürüne bile dekar başına 200 ton suyun yetersiz kalacağını ve diğer suya ihtiyaç duyan mahsullerin ise ortalama 450-500 ton suya ihtiyaç duyduğunu vurguluyor.
DSİ‘nin dekar başına 200 ton su uygulamasının Konya‘da tarımın bitme noktasına getirebileceğini belirten ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, bu uygulamanın yürürlüğe girmemesi gerektiğini söyledi. Başkanımız Özkan TAŞPINAR, dekar başına 200 ton suyun ancak hububat mahsullerine faydasının olacağının altını çizerek, "Diğer suya ihtiyaç duyan ürünlerin Konya Ovasında yetişmemesine neden olur. Ortalama 450-500 ton suya ihtiyacı olan ürünler 200 ton su ile yetinemez. Konya‘da ayçiçeği, fasulye, sebze ve meyve gibi suya ihtiyaç duyan ürünler tehlikeye girecektir. Uygulama bu mahsullerin ekilmesine mani olacaktır" dedi.
DSİ‘nin uygulamasının daha yürürlüğe girmeden kaldırılması gerektiğini vurgulayan Başkan Özkan TAŞPINAR, uygulamanın yürürlüğe girmesi halinde Konya tarımının çok gerileyeceğini kaydetti. Başkan TAŞPINAR, KOP‘nin yeterli kalmadığı için böyle uygulamalarla çözüm üretilmeye çalışıldığını belirterek, Konya Ovasına dışarıdan su getirilmesi gerektiğini ve Konya‘nın dışarıdan su getirebilecek işadamlarına, milletvekillerine, projelere ihtiyacının olduğunu vurguladı.