“TARIMDA MAKSİMUM VERİM HEDEFİNE ADIM ADIM”-MEMLEKET

“TARIMDA MAKSİMUM VERİM HEDEFİNE ADIM ADIM”-MEMLEKET
KONYA
24.12.2011

Başkanımız Özkan TAŞPINAR, “TARGEL Projesi sayesinde çiftçilerimiz ve mühendislerimiz el ele vererek tarımda maksimum verim için çalışıyor ” dedi

 

1000 Köye 1000 Gönüllü uygulaması sayesinde Konya ve ilçelerinde tarımda verimliliğin arttığını aktaran Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan TAŞPINAR, "Proje sayesinde çiftçilerimiz ve mühendislerimiz el ele vererek tarımda maksimum verim için çalışıyor " dedi.

2003 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Tarımsal Yayımı Geliştirme (TARGEL) Projesi kapsamında başlatılan 1000 Köye 1000 Gönüllü uygulaması bugün meyvelerini vermeye başladı. Bu kapsamda köylerde, kasabalarda, ilçelerde ziraat mühendislerinin çiftçilerle iş birliği yaparak üretimde verimliliği arttırmak, üretimden tüketime kadar tam kalite kontrol sağlamak amaçlanıyordu. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanımız Özkan TAŞPINAR, uygulamanın yapıldığı bölgelerde istenilen verimin alındığını ve alınmaya devam edildiğini söyledi. Şu ana kadar ilçelerde ziraat mühendisleri-çiftçi iş birliğinin üst noktalara geldiğini ifade TAŞPINAR, projenin uygulamaya başladığı ilk zamanlarda ilçelere gönderilen mühendislere çiftçilerin temkinli yaklaştıklarını, mühendisler tarafından önerilen tarımsal uygulama yöntemlerini çiftçilerin benimsemekte zorlandıklarını ancak çiftçilerin mühendislerin uyguladığı yöntemlerin sonuçlarını gördükten sonra projeye kendilerinin katılmak istediklerini belirtti.

1000 Köye 1000 Gönüllü Projesi kapsamında çalışan Ziraat Mühendislerinin çiftçiler tarafından "Ben babamdan, dedemden böyle gördüm" şeklinde itirazlara maruz kaldıklarını aktaran TAŞPINAR, "Çiftçilerimiz ilk başta bilmediklerinden dolayı mühendislerimizin onlara önerdiği yeni uygulama yöntemlerini geri çeviriyorlardı. Fakat mühendislerimiz çiftçilerimize ektikleri tarladan nasıl daha fazla verim alacaklarını, hangi tür zirai ilaçların kullanılması gerektiğini anlattılar. Anlatımlardan sonra da uygulamalı olarak gösterdiler. Çiftçilerimiz, mühendislerin uygulamalarını gözlemleyerek sonuçlarını gördükten sonra bu uygulamaları kendi tarlalarında da hayata geçirdiler ve sonuçlarından çok memnun kaldılar" dedi.

Proje sayesinde verimin yüzde 100‘lere varan oranlarda artış sağladığını ifade eden TAŞPINAR, proje ile tarımsal üretimde ekimden hasada kadar her uygulamanın kontrollü yapıldığını ifade etti. "Toprak analiz sonuçlarına göre tarlaya ekilecek tohum, gübreleme,  zirai ilaç kullanımı, sulama zamanı ve miktarına kadar birçok konuda bilgilendirmeler yapıldı" diyen TAŞPINAR şunları söyledi: Bütün bu uygulamalı olarak anlatılan bilgilendirmeler ile pek çok konuda fayda sağlıyor. Örneğin, sulamanın zamanı ve miktarının anlatılması sayesinde su tasarrufu da yapılmış oluyor. Aynı şekilde gübre kullanımında da toprak tahlilleri sonucu dikkate alınıyor. Zirai ilaçlama yaparken de kullanılan ilaçların miktarı, cinsi ihtiyaca göre belirlenerek kullanılıyor. Ekim yapıldıktan sonraki dönemde yapılması gerekenler, hasat zamanı da dahil her şey kontrol altında oluyor. Yani kısacası üretimden tüketime kadar her şey tam kontrol altında yapılıyor. Bu sayede hem üreticimiz istediği verimi alıyor hem de tüketicimiz istediğini buluyor.

Proje kapsamında Türkiye genelinde de azımsanmayacak sayıda mühendisin çalıştığını ifade eden TAŞPINAR şunları kaydetti: Projenin başlamasından sonra hem mühendislerimiz hem de devletimiz gerekli olan çalışmaları aralıksız sürdürüyor. Bugün Türkiye genelinde TARGEL kapsamındaki mühendis sayısı 7.500 ulaştı. Bu sayının ilçelerdeki, köylerdeki, kasabalardaki verimin artması, tarım alanlarının daha işlevsel şekilde kullanılması ile artacağını ümit ediyoruz ki 2.500 Ziraat Mühendisinin daha TARGEL kapsamında alınacağı söyleniyor.

ODAMIZA KAYITLI ZİRAAT MÜHENDİSİ SAYISI 1554 YÜKSELDİ

2009 seçimleri ile Ziraat Mühendisleri Odası Yönetimine geldikten bugüne kadar yoğun geçen bir çalışma dönemi sonrasında üye sayılarının 1554 de yükseldiğini söyleyen Başkan TAŞPINAR şunları dile getirdi.; Odamıza kayıtlı en çok Ereğli İlçesinde 70 tane Ziraat Mühendisi meslektaşımız bulunmakta. Ereğli‘den sonra 49 Ziraat Mühendisi ile Akşehir ikinci, 35 mühendisle Çumra üçüncü, 29 mühendisle Cihanbeyli dördüncü, 26 mühendisle Ilgın beşinci, 18 mühendisle Beyşehir altıncı, 23 mühendisimizin bulunduğu Seydişehir ilçemiz de Odamıza kayıtlı Ziraat Mühendisi sayısı bakımından 6. sırada bulunuyor. Bu ilçelerimizin dışında tüm ilçelerimizde de sayısı 3-5 de olsa Odamıza kayıtlı ziraat mühendisimiz bulunmaktadır. Merkez üç ilçemizde ise tek tek rakam veremiyoruz. Çünkü bu üç ilçe merkez olarak kabul ediliyor. Merkez üç ilçede Odamıza kayıtlı Ziraat Mühendisi sayısı 1300 civarındadır."

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ KONYA‘DA BİR İVME YAKALADI

Düzenlediğimiz eğitim seminerleri ve bilgilendirme toplantıları ile hem mühendislerimizin eksiklerini tamamladık hem de üniversitede mühendislik bölümü öğrencilerine meslekleri hakkında bilgiler verdik. Bu seminerler ve toplantılar sayesinde mühendislerimiz daha fazla bilgi sahibi oldular. Yönetimimiz döneminde Ziraat Mühendislerimiz Konya‘da bir ivme yakalayarak belli bir çıtanın oluşmasını sağladı. Tarımla ilgili toplantılarda ve sempozyumlarda Ziraat Mühendisleri Odası olarak aktif rol alıyoruz.

Okunma Sayısı: 610
Fotoğraf Galerisi