“TOPRAK SUYA DOYDU” - KONYA POSTASI

“TOPRAK SUYA DOYDU”  - KONYA POSTASI
KONYA
02.03.2012

Başkanımız Özkan TAŞPINAR, son yağışların toprağın ihtiyacı olan rutubeti sağlaması açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

 

TOPRAĞIN RUTUBETİ ARTTI

ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, Konya Postası gazetesine yaptığı özel açıklamada şu görüşlere yer verdi: "Hububatın tarlaya ekildiği Kasım ve Aralık aylarında toprağın don olması ve rutubet yetersizliği nedeniyle bazı problemler vardı. Ancak daha sonra yağan kar ve yağmur tohumların çimlenmesi açısından çok faydalı oldu. Yağan kar toprağın üst kısımlarındaki gözenekleri suyla doldurdu. Bu yağan yağışlar bahar yağışlarının yerini alabilecek yoğunlukta ve faydadadır" dedi.

TOPRAĞIN TEMİZLENMESİNEDE KATKISI VAR

Yağan kar ve yağmurun saf olması özelliği nedeniyle toprağa faydalı etkiler yaptığını da söyleyen Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Güz aylarından bu yana yağan kar ve yağmur, saf su olması özelliği nedeniyle toprağın üst kısımlarında bulunan kireç gibi elementlerin yıkanmasını ve aşağıya çekilmesini de sağlamaktadır. Bu da ekilebilir ve ekilen toprakları belirli düzene sokması açısından da faydalıdır. Bütün bunlar bir araya geldiğinde ise bu yıl hububatta rekolte ve kalite önemli ölçüde artacaktır diye düşünmekteyim" diye konuştu.

GÜBRE ATMAYI UNUTMAMALIYIZ

Kaliteli ürün alınabilmesi için yağmurun yanı sıra bazı önemli görevlerinde yerine getirilmesi gerektiğini de söyleyen Özkan TAŞPINAR, "Özellikle çiftçi kardeşlerimizin gübre kullanımına dikkat etmeleri gerekmektedir. Mart başında üre gübresi kullanmalı, daha sonra Nisan başı gibi de amonyum nitratlı gübreyi tarlalarına atmalıdır. Başaklama zamanında da nitratlı gübre atmaları ürün kalitesi açısından önemlidir. İstenilen ölçüde başak alınabilmesi için azotlu ve nitratlı gübrelemeyi unutmamalıdır" şeklinde konuştu.

KORUYUCU İLAÇLAMA ŞART

Hastalıklarla mücadele konusuna da önem verilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "Çiftçi kardeşlerimiz tarlalarındaki yabani otlarla ve hastalıklarla da mücadele etmelidir. Yağışların bol olması nedeniyle özellikle yabani otlar sıkıntı yaratabilir. Kök ve kök boğazı çürüklüğü, septoria ve pas hastalıkları için mutlaka ilaç kullanılmalıdır. Yetkili kişilerle işbirliği yapılarak gerekli kontrol yapılarak koruyucu ilaçlama ürün kalitesi için faydalı olacaktır" dedi.

Okunma Sayısı: 616
Fotoğraf Galerisi