“YAĞIŞLAR VAKTİNDE DÜŞTÜ”-HAKİMİYET
ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, çiftçilerin mantari ve sarı pas hastalığına dikkat etmesi gerektiğini belirterek, hububatlarını sık sık ziyaret etmeleri çağrısında bulundu.
DEKAR BAŞINA 400 KİLO HUBUBAT BEKLENİYOR
Hakimiyet‘e açıklama yapan ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, "2009 yılından itibaren Türkiye genelinde İç Anadolu Bölgesi ve Konya Ovası‘nda farklı bir iklim yaşanmaktadır. Hububat açısından olumlu bir iklim yaşanıyor" dedi. 2011‘de yağışların hububat açısından elverişli olduğunu belirten TAŞPINAR, yağışların vaktinde düştüğü için hastalığa neden olmayacağını kaydetti. Hububatın, yağışa ihtiyaç duyduğu 10. ve 11. aylarda yine kardeşlenme dönemi olan 3. ve 4. aylarda olumlu yağış aldığını dile getiren TAŞPINAR, "Konya‘ya olumlu yağışlar düştü, kıraç alanların sulu alanlardan farkı yok. Verimlerde 1 dekara 400 kilogramdan aşağı verim beklenmemektedir. İlerleyen günlerden belki sulu alanlarda dane dolumu için bir sulama gerekebilir" diye konuştu.
YÜZDE 40-50 CİVARINDA VERİM KAYBI YAŞATABİLİR
TAŞPINAR, hububatın yaygın bir şekilde yetiştirildiği Trakya, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde sıkça karşılaşılan mantari hastalıkların 3 yıldır Konya‘da da görüldüğünü bildirdi. Hastalıklara karşı çiftçileri dikkatli olmaya davet eden TAŞPINAR şöyle konuştu:
"Havaların kapalı gitmesi rutubetin havada, toprakta yoğun olmasıyla birlikte mantari hastalıklar kendini gösteriyor. Konya‘da da 3 yıldır mantari hastalıklar görülmeye başlandı. Kök çürüklüğü ve septoria denilen hastalıklar görüldü. Tamamen olmasa bile belirli bir kısımda göründü. Şu anki risk ise halk arasında kınacık olarak bilinen sarı pas hastalığıdır. Çiftçilerimiz hububatlarını sık sık ziyaret ederek, yapraklarını kontrol etmelidirler. Sarı pas hastalığı yapraklarda oluşan sarı lekelerden anlaşılabilir. Eğer çiftçilerimiz gerekli ilgiyi göstermezse hastalık yüzde 40-50 civarında verim kaybı yaşatabilir. Duruma göre ilaçla mücadele yapılmalıdır."