“YAĞMUR BEREKETİ GERÇEK OLSUN”-MEMLEKET, "YAĞIŞ ÇİFTÇİYİ SEVİNDİRDİ"-MERHABA
2009 yılındaki yağış miktarının, geçmiş yıllara oranla çok fazla olduğunun altını çizen Başkan MOTUK, “Bu sene meydana gelen yağış çiftçilerin, umarız kötü giden işlerini düzeltme şansı verir. Daha önceki yıllarda dekardan 50-100 kg ürün alındı, şimdi ise dekardan neredeyse 400-600 kg ürün alınmaktadır” dedi.
2009 yılının başından itibaren Türkiye yağışlı bir periyoda girdi. Türkiye‘nin yağış oranı en az olan illerinden biri olan Konya‘da bile bu sene yağışlar geçen seneyi geçmek üzere. Ancak çiftçilerin bu yağmur bereketinden yararlanabilmesi için bazı desteklerin yapılmasıgerekiyor.
Türkiye‘de 2009 yılının ilk ayından itibaren yağan yağmur geçen sene ki yağış miktarını çoktan geçmiş durumda. Geçtiğimiz Ekim ayından itibaren Türkiye son on yılın en yüksek yağışını aldı. ZMO Konya Şube Başkanımız Hasan Hüseyin MOTUK bu yağışların Türkiye‘deki su kaynakları vb. konusunda yaptığı felaket telalığına bir ders olduğunu söyledi. Konya‘daki çiftçilerin neredeyse yüzde 60‘nın kıraç alanlara ekim yaptığını kaydeden Başkan MOTUK, "2005-2007 yıllarında, çiftçilerimiz ekim alanlarında neredeyse sıfır çekti. Özellikle tek geçim kaynağı, hububat olan çiftçilerimiz geriye yönelik dört yıllık borçlandılar. Hükümetimiz o yıllarda çiftçilerimize destek olmaya çalışmış ise de zamanında ve yeterli miktarda ödeme yapılmadığı için çiftçiler mağdur kalmıştır" dedi.
2009 yılındaki yağış miktarının, geçmiş yıllara oranla çok fazla olduğunun altını çizen Başkan MOTUK, bu sene meydana gelen yağışın çiftçilerin kötü giden işlerini düzeltebileceğini kaydetti. Daha önceki yıllarda dekardan 50-100 kg ürün aldığını, şimdi ise dekardan neredeyse 400-600 kg ürün alınmaktadır. Bu çok sevindirici bir gelişmedir" dedi. Bereketli bir sene yaşanıldığını söyleyen MOTUK, bunun çiftçiler için bir avantaja dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.
Bu yağış ve ürün artışının olumlu bir gelişme olduğunu, ancak bunun gerisinde kalan bazı durumların olduğunu söyleyen Başkan MOTUK, "Ekim ayı itibariyle tarımda kullanılan gübrenin fiyatı yüzde 100 arttı. Durum böyle olunca, çiftçilerimizin yarısı gübresiz ekim yaptı. Yüzde 20‘lik kısmı ise parasız olduğu için ekim yapamadı. Bu sene her ne kadar verimli bir dönem olarak düşünülse de saydığımız sebeplerden dolayı, çiftçilerimiz ne yazık ki bir borç batağı içindedir" diye konuştu.
Geçen sene Kasım ayındaki yağış miktarının 23 kg., bu sene daha Kasım‘ın ilk günleri olmasına rağmen 16 kg olduğunu söyleyen Başkan MOTUK, "Bu durum kıraça ekim yapan çiftçilerimiz için olumlu bir gelişmedir. İçinde bulunduğumuz zaman çiftçilerin onların yeniden bir çalışmaya gireceği dönemdir. Burada yetkililerin üzerine düşen görev, çiftçilerimizi en iyi şekilde desteklemektir. Ödemelerin zamanında ve yeterli miktarda olması gerekmektedir. Çiftçiler bu şekilde rahatlatılmalıdır" dedi.