“YEREL ÜRÜN TEHLİKEDE”- YENİ MERAM GAZETESİ

“YEREL ÜRÜN TEHLİKEDE”- YENİ MERAM GAZETESİ
KONYA
06.07.2009

ZMO Konya Şube Başkanımız Hasan Hüseyin MOTUK, Basına Yaptığı Açıklamada “Çiftçinin Rehavet Ettiği Suni Hibrit Tohumunun Sadece Konya Bölgesinde Yetişen Birçok Meyve Ve Sebze Neslinin Tükenmesine Neden Olmaktadır” dedi

 

   Gelişen Tarım Teknolojisinin ürünü olan Anadolu Çiftçisi tarafından da kullanımı artan verimi yüksek İsrail Menşeli Hibrit Tohumu yüzünden yöresel lezzetlerde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Yüksek verimi ve görsel zenginliği olan mahsul vermesi nedeniyle çiftçinin yoğun olarak tercih ettiği hibrit tohumunun, Konya‘ya özgü birçok bitkinin de neslinin yok olmasına neden olduğu ileri sürüldü.

   Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin MOTUK, çiftçinin rehavet ettiği suni Hibrit Tohumunun sadece Konya Bölgesinde yetişen birçok meyve ve sebze neslinin tükenmesine neden olduğunu söyledi.

   Çiftçinin yüksek verim elde etmek için ürettiği üründeki lezzetten ve aromadan çok cebine gireceği paradan dolayı Hibrit Tohumunu tercih ettiğini belirten Başkan MOTUK, "Geçmişte Konya çiftçisi yerli tohum kullanarak elde ettiği ürünü çarşıda, pazarda satıyordu. Son yıllarda gelişen ve ucuzlayan gıda teknolojileriyle birlikte Hibrit tohumu kullanımı da yaygınlaştı. Geçmişte yerli tohum kullanarak elde ettiği ürünü çarşıda, pazarda satan Konya Çiftçisi, şimdilerde rekoltesi yüksek ve gösterişli ürün veren Hibrit tohumunu kullanmaya başladı. İlginin az olduğu yerli tohumlar ve yöresel sebze-meyvelerde yavaş yavaş yok olmaya başladı. Aroması yüksek, lezzetli, doğal ama gösterişsiz meyve sebzelerin yerini şimdi hormonlu gösterişli ama aroması düşük ürünler almaya başladı. Çiftçi de tercihinin cebine girecek parayı düşünerek yüksek verimli Hibrit tohumundan yana kullandı" dedi.

    AKŞEHİR ÇİLEĞİ ÇUMRA KAVUNU

   Piyasalarda Konya‘ya özgü meyve ve sebzelerin daha az bulunmasının altında yatan nedenin Hibrit tohumu kullanımının yaygınlaşması olduğunu dile getiren Başkan MOTUK, "Geçmişte lezzetiyle meşhur Çumra Çatalhöyük kavunu, reçel yapımında yaygın olarak tercih edilen Akşehir küçük çileği, bozkır elması gibi Konya bölgesine özgü meyveleri bulmak şu anda mümkün değil. Hibrit tohumu kullanımı nedeniyle eski aroma yakalanamıyor. Aromayı yakalamak için kullanılması gereken yerli tohum ise çiftçi tarafından tercih edilmiyor. Tarım Bakanlığı olaya el atıp yerli Hibrit tohumu üretmezse İsrail, Hollanda gibi ülkelerden ithal edilen tohum yüzünden yöresel lezzetler yok olup gidecek" diye konuştu.

  

Okunma Sayısı: 1696
Fotoğraf Galerisi