…VE ÜZÜM ŞARAP OLDU

…VE ÜZÜM ŞARAP OLDU
ADANA
09.03.2009

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO)’ da yapılan etkinlikte bağcılık ve şarap konusu işlendi.

 

Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Altıokka tarafından 07.03.2009 günü yapılan sunuya yoğun  katılım oldu. Şarapseverlerin ve Tarsus‘un Giritli köyünden şaraplık üzüm ve ev yapımı şarap üreticisi köylülerin  katıldığı etkinlik son derece ilgi çekti. Sunu‘nun  ihtiyaçtan  oluştuğunu anlatan Altıokka, Adana‘nın Akdeniz kenti olmasına rağmen şarap  tüketimi ve kültürü konusunda olması gerektiği yerde olmadığını, iklimi bağcılığa son derece elverişli olmasına karşın şaraplık üzüm çeşitlerinin bölgede yetiştirilmediğini, şarapseverlerin  şarap hakkında popüler bilgilerinin yetersiz olmasını fark ettiklerini  ve tüm  bu  soru ve sorunlara dikkat çekmek için  hazırlandığını belirtti.

Altıokka görüşlerini  şöyle açıkladı.

Adana‘da bağcılık, şarap ve şarap kültürü konusunda ciddi sorunlar olduğunu tespit etmiş  bulunuyoruz. Bu sorunların başında, üretilen üzümlerin çeşitleri konusu gelmektedir. Adana ve Mersin‘de (özelikle Tarsus) ciddi anlamda üzüm üretildiği halde bunların şaraplık çeşitler olmadığını biliyoruz. Oysa bu bölge ile beraber bir çok alanda şaraplık üzüm çeşitlerinin  denenebileceğini ve  iyi sonuçların  da alınabileceğini düşünüyoruz. Bu  konuda girişimcilerin teşvik edilmesini ve yönlendirme anlamında Odamızın da çalışma yapması gerektiğini düşünüyoruz. Özelikle Adana gibi büyük bir şehirde çok az şarap tüketildiğini, şarap severlerinde şarap hakkında çok az bilgileri olduğunu gerek arkadaş toplantılarından gerekse katıldığımız etkinlik ve büyük organizasyonlardan tespit etmiş bulunmaktayız. Öte yandan Adana‘nın sosyo ekonomik yapısının şarap tüketmeye çok elverişli olmasına rağmen Adana‘nın şarap tüketimi  konusunda gerektiği yerde olmadığını  biliyoruz.

Şarapsever ve şarap dostu olarak Adana‘da bu  kültürün yaygınlaşması gerekmektedir.

Bağcılık ve sorunları, şarabın tarihçesi, degüstasyon, şarabın sağlık açısından yararları, şarap içme kültürü, şarap yapımı  anlamında  "Şaraba Dair Merak Edilen  Her Konularında" Sunu‘sunu anlatan Altıokka ülkemizin bağ üretim alanı  itibariyle dünyada 4. sırada, üzüm üretimi itibariyle 5. sırada olmasına rağmen şarap üretiminde dünya sonuncusudur" dedi.

Okunma Sayısı: 1950
Fotoğraf Galerisi