9 EYLÜL GAZETESİ: ÇOCUK İŞÇİYE EĞİTİM `UZAK`TA KALDI- 03 EYLÜL 2020
Şube II. Başkanımız Sayın Banu Erdal Çocuk İşçilerin Pandemide Eğitimden Uzaklaşması konusu hakkında şube görüşlerimizi 9 Eylül Gazetesine paylaştı.
ZMO İzmir Şubesi İkinci Başkanı Banu Onan Erdal, pandemiyle birlikte eğitime ulaşma koşulları daha da zorlaşan çocuk işçilerin mağduriyetlerini gündeme getirerek, “Çocuk işçiye eğitim `uzak`ta kaldı” dedi
Korona virüs nedeniyle eğitim, uzaktan -online ortamda verilmeye başlandı. Her ne kadar sağlık açısından doğru bir karar olsa da Türkiye’deki her çocuğun ulaşabileceği bir sistem değildi. Bu konuda eğitim ve bilim emekçilerinden, uzmanlardan çokça eleştiri alan uzaktan eğitim sistemini, çocuk işçiler üzerinden değerlendirdik. Konuya ilişkin bilimsel araştırmalardan yararlanarak açıklamalarda bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İkinci Başkanı Banu Onan Erdal, tarım sektöründe çocuk işçilerin daha fazla görüldüğünü öne sürerek, çocukların eğitime ulaşmasında yaşadığı zorlukları anlattı.
Her geçen gün artıyor Türkiye’de kanunlarla 18 yaş altındaki kişilerin sağlığını, güvenliğini veya ahlakını tehlikeye düşürebilecek her türlü istihdam veya çalışmanın kabul edilmediğinin altını çizen Erdal, “TÜİK 2018 verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 28’i çocuk ve iş gücüne katılma oranları ise yüzde 21.1’dir. Bu oran 2017 yılında yüzde 20.1’di. Görüldüğü üzere bu oran yükselmeye devam etmektedir” diye konuştu. Yüzde 44.7’si tarımda Türkiye’de çocuk işçiliğine ilişkin verilerin en son 2012 yılında toplandığını söyleyen Erdal, “Bu verilere göre çocuk iş gücünün yüzde 44.7’si tarımsal üretimde istihdam edilmektedir” dedi. Tarım sektörünün gerek arazi şartları gerek çalışma koşulları açısından tehlikeli sektörde yer almasına ve çocuk işçi çalıştırılmasının yasak olmasına karşın en çok çocuk istihdam edilen sektörlerin başında geldiğini dile getiren Erdal, “Tarım sektöründe çocuk 6 -7 yaşından itibaren ücretsiz aile emeğine dahil olmakta veya mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştırılmakta ve bu sebeple çoğu zaman eğitim hayatı kesintiye uğramaktadır. Çocuk işçiler diğer birçok sektörlerden farklı olarak 10-11 saat gibi uzun çalışma saatlerine maruz bırakılmaktadır. İSİG Meclisi`nin Temmuz 2020 verilerine baktığımız zaman 7 çocuk iş cinayetinden hayatını kaybetti. Haziran ayında ise iş cinayetinde hayatını kaybeden çocuk sayısı 8 ve bu ölümler tarım iş kolunda gerçekleşti. Kayıt dışının yüksek olduğu tarım sektöründe bilinmeyen yaralanma ve ölüm sayıları ise en büyük problemi teşkil etmektedir” diye konuştu. Eğitimden uzaklaşacaklar Pandeminin eğitim sistemini de etkilediğini dile getiren Erdal, konuşmalarını şu şekilde tamamladı:“Ailesi mevsimlik işçi olarak çalışan çocuklar, yetişkinler için bile insana yakışır kabul edilemeyecek çalışma koşullarında zorlu bedensel işleri yapmaktadır. Okul döneminde aileleri ile arazi koşullarında çalışmak zorunda olduklarından dolayı ne yazık ki eğitim dönmelerini erken bitirip geç başlamak zorundadır. Zaten mağdur olan bu çocuklar şu an korona virüs sebebiyle uzaktan eğitim sürecinde yürütülen eğitim sisteminde ise ayrı bir sorunla daha karşı karşıya kalmaktadır. Maddi olanaklarının yetersizliği, barınma koşulları, internet erişimi gibi birçok faktör onların eğitimden kopmasına sebep olacaktır.”