9 EYLÜL GAZETESİ: HACİZ TEHDİDİ ALTINDAKİ ÇİFTÇİ UYKU UYUYAMIYOR- 08 HAZİRAN 2021

9 EYLÜL GAZETESİ: HACİZ TEHDİDİ ALTINDAKİ ÇİFTÇİ UYKU UYUYAMIYOR- 08 HAZİRAN 2021
MERKEZ
08.06.2021

"BDDK verilerine göre, çiftçinin özel ve kamu bankalarına olan borcu, Nisan 2021'de 142 milyar TL'ye çıktı. Aldığı krediyi ödeyemeyen ve "Haciz olacağız diye uyku uyuyamıyoruz" diyen çiftçiler, 15 Haziran'da Ankara'da Tarım ve Orman Bakanlığı önünden iktidara seslenecek"

 

Yüksek girdi maliyetleri ile hükumetin düşük ve zamanında ödemediği destekler, çiftçinin belini büküyor. Zor durumda kalan çiftçi de aldığı krediyi ödeyemiyor. Anka`nın haberine göre çiftçinin, Tarım Kredi Kooperatifi borçlarına 15 Nisan 2021’de yürürlüğe giren yasa ile belli koşullara bağlı olarak yapılandırma olanağı getirildi. Tarım Kredi Kooperatifleri`ne, toplamda 9.3 milyar lira borçlu olan üreticilerin, üç yıl içinde geri ödemeli yapılandırmaya; yüzde 30 peşinat ödeme koşulu ile başvurabilmesi sağlandı. Ancak, faiz oranları yüzde 12-18 olarak belirlendi. Yasa, çiftçinin Ziraat Bankası’na olan borçlarını kapsam dışında tuttu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun (BDDK) son verileri ise çiftçinin Ziraat Bankası gibi kamu bankaları ile özel bankalara olan borcunun arttığını gösterdi. Buna göre, Ağustos 2020’de çiftçinin özel ve kamu bankalarına 128 milyar TL olan borcu, Nisan 2021’de 142 milyar TL’ye çıktı. Çiftçiler, kısa bir süre sonra yine borç ve haciz kıskacına gireceklerinden endişeli. Türkiye`nin birçok bölgesinde kuraklıkla boğuşan üreticiler borçlarının ilk taksitini 30 Ekim 2021 tarihinde yatıracak.

`Siz bu işi beceremiyorsunuz`

Yüksek girdi maliyetleri ve kuraklıktan olumsuz etkilenen ve borcunu nasıl ödeyeceğini düşünen çiftçi, 15 Haziran’da, Ankara’da, Tarım ve Orman Bakanlığı önünden hükumete seslenmeye hazırlanıyor. Çiftçiler, borçlarının faizlerinin silinmesini, ana paranın beş yıl vadelendirilmesini istiyor. Birçok kez Ankara’ya gelerek seslerini yetkililere duyurmaya çalıştıklarını ifade eden Tarım Kredi Kooperatifi mağduru çiftçi Ömer Sarı, yapılandırma beklentilerinin karşılık bulmadığını ve maliyetler altında ezilen çiftçinin bu şartlarda yapılandırma yapamayacağını söyledi. Tarım Kredi’nin ve Ziraat Bankası’nın borçların faizini silinip ana paranın beş eşit parçaya bölünmesi gibi bir yapılandırma istediklerini anlatan Ömer Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın devlet büyüklerim sayın Tarım Bakanım yani televizyona çıkıp da ‘çiftçiler büyüdü’ diye söylemleriniz var. Tarım büyüdü de biz niye bilmiyoruz, biz niye görmüyoruz? Şu domatese gübre alamıyoruz gücümüz yetmiyor. Tarım Bakanı size art niyetli bir sözümüz yok. Siz bu işi beceremiyorsunuz. Yüzünüzün akıyla istifa edin. Ziraat Odaları çiftçi girdi maliyetlerinden ezildi sesiniz çıkmadı. Çiftçinin ürünü tarlada kaldı sesiniz çıkmadı. Çiftçi kuraklıktan mahvoldu sesiniz çıkmadı. Holdingler mi büyüdü? Bizim gibi çiftçiler niye büyümedi? Biz alırken de kaybediyoruz, satarken de kaybediyoruz. Bizim maliyetlerimizi düşürün. Masraflarımızı, mazotumuzu düşürün. Bizim malımız tarlada kalmasın satılsın. Biz buradan dilenmiyoruz, bağış da istemiyoruz. Haciz olacağız diye, uyku uyuyamıyoruz.”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise çiftçiyi kalkındırmak, düşük girdi maliyetleri sağlamak için kurulan Tarım Kredi Kooperatifleri’nin bugün, ortaklarına yüksek maliyetlerle ürün satan, gerektiğinde ortaklarını hacze veren, zincir marketlerle piyasayı düzenleyip kar elde etmeye çalışan iştiralarıyla birlikte karı çiftçisine dağıtmayan bir kuruluş haline geldiğini belirtti. CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ise vergi aflarıyla ilgili yapılandırmayı içeren yasaya, birçok özel ve tüzel kişinin borçları alınırken çiftçi borçlarının kabul edilmediğini söyledi.


Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 230
Fotoğraf Galerisi