9 EYLÜL GAZETESİ:HASAT KAPIDA, ÖNLEM ŞART-7 NİSAN 2020

İZMİR
07.04.2020

Şube Başkanımız Dr.Tevfik Türk Hasat Döneminin yaklaştığını ve önlemler alınması gerektiği konusunda şube görüşlerimizi 9 Eylül Gazetesine paylaştı.

 

Korona virüsün tarım sektöründe normal işleyişe sekte vuracağından endişe eden üreticiler hasat zamanının kapıda olduğunu hatırlatarak, yetkililerin acil önlemler almasını talep ediyor
Korona virüs nedeniyle tarımla uğraşan çiftçiler yaşanan mağduriyetlerden endişeli. Üreticiler, her ilde kurulacak bir komisyonla sürecin daha sağlıklı işleyebileceğini düşünüyor. İzmir Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tevfik Türk, “Önümüzdeki dönem, tarımsal işlerin yoğun olacağı bir dönem olacak. Örneğin Kiraz hasadı geliyor, Kuzey yarımkürenin ilk kirazı Kemalpaşa’da yetişiyor. Kiraz işçilerin toplayabileceği hassas bir ürün olduğu için bu dönemde Kemalpaşa’ya binlerce işçi gelecek. Bu işçilerin korona virüsten korunması için çeşitli önlemlere ihtiyacımız var. Bunun için bir kurul şart” dedi. Taşıma önemli bir sorun Türk, şu anda ıspanak hasadının yapıldığını ve enginarın da hasadına yeni başlandığının altını çizerek sözlerine şöyle devam etti: “Salgının yaşandığı bu süreçte, henüz resmi bir önlem alınmadan çiftçi kendi imkanları çerçevesinde hasat yapıyor. Bu süreçte her ne kadar çiftçi kendini korumaya çalışsa da bu yeterli değil. Çünkü Kemalpaşa’da kiraz hasadına başlanılacak ve binlerce işçi Kemalpaşa gelecek. Bu işçilerin taşınması, barınması, yemesi- içmesi korona virüsün yayılmasına neden olabilir. Tarım işçilerinin nakliyesinde de sorun yaşayacağız. Normalde yapılmaması gerekirken 20 kişilik bir servise, 30 işçi bindiriliyordu. Yeni düzenlemeyle 10 kişi binmesi isteniyor ve bu nasıl denetlenecek. Bu tarz durumlar da hasattaki maliyetlerin artmasına neden olacak.” Ayrıca hasadı yapılan ürünlerin dağıtımına da değinen Türk, “Toplanan ürünler paketlenip, hallere sevk edilirken ve ardından da hallerden pazar ve marketlere ulaşımı sırasında da hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Bunun için de bazı önlemlerin alınması şart” ifadelerini kullandı.

Her ilde bir komisyon Tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi amacıyla her ilde valilerin başkanlığında ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile meslek odaları temsilcilerinin katılımıyla bir komisyon kurulması gerektiğine dikkat çeken Türk, “Adana’da böyle bir komisyon kuruldu. İzmir’de de kurulma ihtimali var. Bu konuyla ilgili elimde bir yazı var. Fakat konuya ilişkin resmi bir bilgilendirme yapılmadı” diye konuştu. Her yıl milli gelirin yüzde 1’lik bir payının devlet tarafından çiftçiye destek olarak verildiğini ve bu kanunun 2006’da yürürlüğe girdiğini hatırlatan Türk, şöyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. Bu açıklamada çiftçilere destek primlerinin ödendiğinden bahsetti. Ödenen destek primleri 2019 yılının primlerinin bir kısmıydı. Bu primler her yıl üretim öncesinde belirlenmesi gerekirken uygulamada ne yazık ki yapılan hasat sonrasında ne kadar prim verileceği hesaplanarak Devlet tarafından takip eden yılda ödeniyor. Şu anda çiftçiye 2019 primlerinin bir kısmı ödendi. Biz ise 2019 yılından alacaklarının kalan kısmıyla birlikte 2020’de ödenecek olan primlerin de bir kısmının çiftçiye peşin olarak ödenmesini istiyoruz. Çünkü buna tarımın ihtiyacı var.” 


Okunma Sayısı: 162