9 EYLÜL GAZETESİNE EKOLOJİ İZMİR VE OLİVTECH DEĞERLENDİRMESİ
Şube Başkanımız Ferdan Çiftçi Ekoloji İzmir ve Olivtech fuarlarını 9 Eylül gazetesi için kaleme aldığı yazıyla değerlendirdi.
Geçtiğimiz hafta 27-30 Nisan tarihleri arasında Türkiye‘nin en büyük, en yeni ve en modern Fuar alanı Fuar İzmir‘de Ekoloji İzmir ve Olivtech Fuarları gerçekleştirildi. İZFAŞ tarafından ETO (Ekolojik Tarım Organizyaonu Derneği) ve UZZK ( Ulusa Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ) ile işbirliği içerisinde düzenlenen Fuarlar kendi alanında Türkiye‘de tek fuar olma özelliği ile ön plana çıkıyor. Her ikisi de sağlıklı beslenme ve sağlıkla yaşamla özdeşleşen bu ikiz fuarlara sağlık fuarları demek pek de haksızlık olmaz.
Ziyaretçileriyle 6 kez buluşan OLivtech ve 7. kez buluşan Ekoloji İzmir fuarları gün geçtikçe gelişen fuarlar. Ekoloji İzmir 115 katılımcı firmayla ziyaretçileriyle buluşurken. Olivtech‘te 254 firma katılımıyla ziyaretçilerine merhaba dedi. Bu yıl fuarlarda satış organik ürün satış stantlarının fuar alanında ayrılması da fuar için olumlu bir gelişme olmuş.Böylece ziyaretçiler stantlarda daha rahat bir ortamda bilgi alırken, alış veriş yapmak isteyen ziyaretçilerde bu ihtiyaçlarını açık havada bir pazar ortamında yapma şansını yakaladılar.
Fuarların sempozyum panel ve farklı etkinliklerle desteklenmesi fuarlara canlılık kazandırmış ve ilgiyi artırmştı.
Ekoloji Fuarında 28-29 Nisan tarihlerinde düzenlenen Akdeniz Ülkelerinde Organik Tarım Yönetimi: Pazar Gelişiminde Başarı Faktörleri Sempozyumu yerli ve yabancı konuşmacılarıyla 6 oturumda çok değerli bilgileri katılımcılarla paylaştılar. 30 Nisan‘da yapılan interaktif panelde ise iki oturumda organik tarım tartışıldı.
Olivtech fuarı etkinlikleri ‘‘ÖLÜMSÜZ Z‘‘ belgeseli gösterimi ile başladı ki bu çok değerli çalışmanın daha fazla izleyici ile buluşmayı hak eden bir ürün olduğunu düşünüyorum. Emeği geçenlere başta Yapımcı Nilgün Yanık Emiroğlu ile yönetmen Ramazan Emiroğlu olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum. Zeytin ve zeytinyağı 28-29 Nisan‘da yapılan iki oturumda Tarımı, Ekonomisi, Kültürü, Arkeoloji ve Mitolojisiyle çok değerli konuşmacılarıyla birlikte tartışıldı. Ben kendi adıma katıldığım oturumlardan çok yararlandım ve çok değerli bilgiler edindim. Katılamayanların da çok şeyler kaçırdığını düşünüyorum.
Bu panel ve sempozyumların yanı sıra organik ürünler mutfağı, usta şeflerle zeytinyağlı yemekler, zeytinyağı tadım paneli ve her türlü zeytinyağını tadabileceğiniz Olive Bar fuara renk ve hareketlilik katmıştı.
Büyük emeklerle düzenlenen bu fuarların çok değerli olduğunu düşünüyorum.
Çünkü; Organik tarım sektörü yeni gelişen ve ayakları üzerinde durmaya çalışan önemli bir sektör. Bu hem tarımsal üretimde çevreye duyarlı üretim yöntemlerinin benimsenmesi hem de tüketiciye sağlıklı ürünler sunulması açısından önemli ve değerli. Sektörün üretim maliyetleri pazar fiyatları gibi nedenlerle tüketiciyle buluşmasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle EKOLOJİ İzmir Fuarı çok önemli bir görevi yerine getiriyor.
Yine bu toprakların kadim bitkisi olan 37.000 yıldır var olan ve M.Ö. 6000 yılında kültüre alınıp yetiştiriciliği yapılan ölümsüz ağaç zeytin ve onun muhteşem ürünü zeytinyağının da hala hak ettiği yerde olmadığını biliyoruz. Zeytinyağı tüketiminde 2,1 kg‘la Yunanistan, İtalya İspanya ve Fas‘ın hala çok gerisindeyiz. Yunanistan bizim 10 katımız fazla yağ tüketirken İspanya 5 kat fazla yağ tüketiyor. Zeytinyağı‘nda tağşiş önemli bir sorun olarak gündemde yerini koruyor. Tabi ki tüm bunların yanında Zeytinliklerimiz için en büyük tehdit zeytinliklerin maden enerji konut sanayi gibi sektörlere açılmasıdır. İşte bu nedenle Olivtech fuarı çok değerli ve önemlidir.
Bu kadar değerli çabalar gösterilirken Fuar dönemi içinde ne yazık ki kötü bir haber bizi üzdü ve daha önceki endişelerimizin ve uyarılarımızın haklılığı bir kez daha ortaya çıktı. Bu kötü haber 3573 sayılı Zeytincilik Yasasının 20. maddesinde yapılmak istenen değişiklik. Daha önce defalarca hazırlanan ve gelen tepkilerle geri çekilen bu değişiklik tasarısı yeniden gündeme getiriliyor. Biz bunu öngörerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk ÇELİK‘e zeytincilik yasasında yapılmak istenen değişikliğe karşı durmasını istemiştik. Sanırım samimiyet testi zamanı. Sayın bakanın tavrını takip edeceğiz. Bu yasa değişikliğinin çıkmaması için sadece bakana, bölge milletvekillerimize değil mecliste görev yapan 26.Dönem milletvekillerinin tamamına buradan ‘‘Zeytinime Dokunma‘‘ çağrısı yapıyorum. Biz takipçisi olacağız ve bu yasanın değişmemesi için her türlü mücadeleyi sektörün tüm bileşenleri ve halkımızla birlikte yapacağız.