"AÇLIĞA KARŞI: YAYGIN ÜRETİM, HAKÇA BÖLÜŞÜM" SEMPOZYUMU

"AÇLIĞA KARŞI: YAYGIN ÜRETİM, HAKÇA BÖLÜŞÜM" SEMPOZYUMU
MERKEZ
17.10.2011

ODA`mız, Gıda Mühendisleri ve Kimya Mühendisleri odaları tarafından Dünya Gıda Günü nedeniyle sempozyum düzenlendi.

 

ODA`mız, Gıda Mühendisleri ve Kimya Mühendisleri odaları tarafından Dünya Gıda Günü nedeniyle düzenlenen "Açlığa Karşı: Yaygın Üretim, Hakça Bölüşüm" konulu sempozyum, 15 Ekim 2011 Cumartesi günü Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi‘nde gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında düzenleyici 3 oda adına Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek ATAMAN bir konuşma yaptı. Dünyadaki açlığa vurgu yapan ATAMAN, bunun temel nedeninin yoksulluk, adaletsiz dağıtım ve en önemlisi var olan ekonomik ve politik sistem olduğuna dikkat çekti. ATAMAN, "Gıda insan hayatı için vazgeçilmez bir ihtiyaç ve gıdaya ulaşım bir insanlık hakkı olmasına rağmen, gıda serbest piyasa koşullarında ticarete konu olan bir metadır. Üstelik gittikçe artan fiyatlara satılan bir meta" dedi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) "açların sayısını 2015 yılına kadar yarı yarıya azaltma" hedefinin mümkün olamayacağını anlatan ATAMAN, yoksul ülkelerin krizleri kendi başlarına aşabilmeleri için tarıma daha fazla yatırım yapılması ve üretimde sürekliliğin sağlanması gerektiğini belirtti. ATAMAN, Türkiye‘de üretim artış hızının, nüfus artış hızının altında kaldığına dikkat çekerek, gıda açığı ve ithalata bağımlılığın giderek arttığı uyarısında bulundu.

TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa ERDOĞAN, dünyada yaşanan sorunların başında açlığın geldiğini, bunun sorumlusunun da kapitalist ülkeler olduğunu söyledi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) temsilcisi Giovanni MUNOZ, son 30 yılın en yüksek fiyatlarına 2005-2008 yılları arasında ulaşıldığına işaret ederek, 20‘yi aşkın ülkede açlık isyanlarının çıktığını anımsattı. MUNOZ, gıda fiyatlarındaki ani değişikliklerin, yeni kalkınan ülkeler için ciddi bir tehdit oluşturacağını kaydetti. MUNOZ, Türkiye‘nin gıda üretimi açısından dünyada 7‘nci olduğunu ve gıda üreticileri açısından önemli olduğunu belirtti.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent TANIK, belediye olarak tarım konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, halkın kaynağı belli, ucuz ve sağlıklı bir şekilde beslenmeleri için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

ODA`mız Önceki Dönem Başkanı, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Gökhan GÜNAYDIN, kadına yönelik şiddetin arttığı, işçi haklarının ise günden güne azaltıldığı bir ortamda Dünya Gıda Günü‘nün kutlandığına işaret ederek, "İnsanı ve toprağı aç olan bir memlekette kutlama değil hesaplaşma yapılır" dedi.

Sempozyumda, "Tarım ve Gıdanın Ekonomi Politikası" ve "Öğrenciler Konuşuyor: Açlık Sorunu ve Gelecek Beklentileri" başlıklı iki oturum gerçekleştirildi. İlk oturumu ODA`mız Önceki Dönem Başkanı Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN yönetti.

Etkinlik kapsamında yapılan "Gıda ve Tarımın Geleceği" konulu panelde ODA Başkanımız Dr. Turhan TUNCER de konuşmacı olarak yer aldı. Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet BESLEME`nin yönettiği panele ayrıca, Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu`ndan İlknur MENLİK, Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan ÇAKAR, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek ATAMAN ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`ndan Mehmet BEYKAYA konuşmacı olarak katıldı.

Sempozyumun tamamlanmasının ardından bir kokteyl verildi.

Okunma Sayısı: 731
Fotoğraf Galerisi