ADANA BAŞKENT RADYO İLE CANLI YAYIN

ADANA BAŞKENT RADYO İLE CANLI YAYIN
MERKEZ
26.10.2016
 

ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR, 26 Ekim 2016 günü Adana Başkent Radyo‘da Emrah YAVUZ‘un sunduğu TARIM programına katıldı. Program`da  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan "Milli Tarım Projesi" ile ilgili ODA`mız görüşlerini açıkladı.

Başkanımız "30 tarım havzası için desteklenecek 17 ürün, 941 havza (ilçe) için fındık ve yem bitkilerinin eklenmesi ile 19 olmuştur. 30 tarım havzası için yapılan belirlemede buğday ve mısır tüm havzalarda desteklenecek ürün olarak belirlenmişken, 941 havza için desteklenecek ürünler buğday ve yem bitkisi olarak tespit edilmiştir.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından Milli Tarım Projesi kapsamında dile getirilen konular; üretim desteğinin havza bazlı yapılması, çiftçinin kullandığı mazotun yarısının karşılanması, 184 ovanın SİT alanı ilân edilmesi, mera hayvancılığı, yetiştirici bölgeleri oluşturulması ve piyasadaki dalgalanmaları, değişimleri engellemek ve piyasa düzenini sağlamak için Toprak Mahsulleri Ofisinin etkin bir şekilde kullanılması olarak yer almaktadır.

Bu açıklamalardaki temel sorun, iddialı bir şekilde "Milli Tarım Projesi" olarak ilan edilenin, bilimsel anlamda bir proje olmaktan ziyade, bu haliyle bir niyetler deklarasyonu olmasıdır. Üretim için verilen destekler  fındık, çay ve zeytin hariç, sadece tarla tarımına ve sınırlı sayıda ürüne yönelmiştir. Milli Tarım Projesi ile dile getirilen konular ağırlıklı olarak tarımsal destekleme yönteminin değiştirilmesi ile ilgilidir. Verimliliğin ve üretimin artması amaçlandığı halde potansiyel sulanabilir alanların sulamaya açılmasına yönelik yatırımlara, üretici örgütlenmesine yer verilmemiştir.

Üretim planlamasınınım öneminin anlaşılması, bu konuda çaba harcanması tarım sektörü açısından oldukça önemlidir. Bu planlama yapıldığında gelecek yıllara ilişkin bir projeksiyon yapılması, hedef belirlenmesi gerekmektedir. Açıklamalarda "2023‘te tarımda 150 milyar dolar gelir, 40 milyar dolar da ihracat" hedefinden bahsedilmekle birlikte, bunun nasıl bir üretim yapısı ile gerçekleşeceği, ne tür yatırımlarla sağlanacağı ortalıkta bir proje olmadığı için belli değildir." dedi.


 

Okunma Sayısı: 679
Fotoğraf Galerisi