ADANA`DAN DÜNYA'YA 4 YENİ BUĞDAY
Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, ıslah çalışmasını tamamladığı yerli dört yeni buğday çeşidinin tanıtımını yaptı.
Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü`nün Doğankent Yerleşkesinde düzenlenen tarla gününe Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Söğüt, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Seyyid Irmak ve üreticiler katıldı.
Yeni buğday çeşitlerini tanıtan Seyyid Irmak, tohumculukta yurt dışına bağımlılığı azaltmaya çalıştıklarını söyledi. Irmak, "Kendi öz kaynaklarımızla geliştirdiğimiz buğday çeşitlerimizin ülkemizde kullanım oranı ise yüzde 95tir. Nohut, mercimek ve çeltikte ise artık yüzde yüz yerli çeşit kullanılmaktadır. Çeltik tohumunun tamamını eskiden ithal edilmekteydi. Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bugüne kadar 6sı makarnalık, 15i ekmeklik olmak üzere 21 buğday çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerimizden 13nü tohumluk olarak satılmaktadır. Bu çeşitler 2015 itibari ile ülkemizde üretilen sertifikalı buğday tohumunun yüzde 17sine karşılık gelmektedir. Hedefimiz yüzde 25i yakalamaktır. Bölgede ekilen buğdayın ise yüzde 75i bizim çeşidimizdir" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından ıslah çalışmaları tamamlanan Altınöz, Yakamoz, Eker ve Ayzer adı verilen 4 buğdayın tanıtımı yapıldı.