ADANA`DAN DÜNYA'YA 4 YENİ BUĞDAY

ADANA`DAN DÜNYA'YA 4 YENİ BUĞDAY
ADANA
02.06.2016

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, ıslah çalışmasını tamamladığı yerli dört yeni buğday çeşidinin tanıtımını yaptı.

 

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü`nün Doğankent Yerleşkesi‘nde düzenlenen tarla gününe Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Söğüt, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Seyyid Irmak ve üreticiler katıldı.
Yeni buğday çeşitlerini tanıtan Seyyid Irmak, tohumculukta yurt dışına bağımlılığı azaltmaya çalıştıklarını söyledi. Irmak, "Kendi öz kaynaklarımızla geliştirdiğimiz buğday çeşitlerimizin ülkemizde kullanım oranı ise yüzde 95‘tir. Nohut, mercimek ve çeltikte ise artık yüzde yüz yerli çeşit kullanılmaktadır. Çeltik tohumunun tamamını eskiden ithal edilmekteydi. Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bugüne kadar 6‘sı makarnalık, 15‘i ekmeklik olmak üzere 21 buğday çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerimizden 13‘nü tohumluk olarak satılmaktadır. Bu çeşitler 2015 itibari ile ülkemizde üretilen sertifikalı buğday tohumunun yüzde 17‘sine karşılık gelmektedir. Hedefimiz yüzde 25‘i yakalamaktır. Bölgede ekilen buğdayın ise yüzde 75‘i bizim çeşidimizdir" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından ıslah çalışmaları tamamlanan Altınöz, Yakamoz, Eker ve Ayzer adı verilen 4 buğdayın tanıtımı yapıldı.

Okunma Sayısı: 132
Fotoğraf Galerisi