ADANA KENT KONSEYİ KORDİNASYON KURULU TOPLANTISINA KATILDIK
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Selma KIRANÇEŞME, 29 Ocak 2008 günü Seyhan Oteli Güney Balo Salonu‘nda yapılan "Adana Kent Konseyi Koordinasyon Kurulu Toplantısı"nda Odamızı temsil etti.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Yönetim Kurulu Üyemiz Selma KIRANÇEŞME, 29 Ocak 2008 günü Seyhan Oteli Güney Balo Salonu‘nda yapılan "Adana Kent Konseyi Koordinasyon Kurulu Toplantısı"nda Odamızı temsil etti.
Toplantıda; Adana‘nın tanıtımıyla ilgili çalışmalar ele alındı.
KENT KONSEYİNE VERDİĞİMİZ ÖNERİLER
1- DÜŞÜNCE VE SANAT İNSANLARI
Yapımı sürmekte olan Seyhan Belediyesi Kültür Merkezi salonlarına Türkiye‘ye malolmuş Adana‘lı yazar ve sanatçıların isimlerinin verilmesi.
3- DOĞAL VARLIKLARI
1- Aladağlar ve Bolkarlar gibi önemli dağ silsileleri ve bu çerçevede dağ turizminin desteklenmesi
2 - Türkiye‘nin endemik bitki türlerinin en zengin olduğu bölge Genelde Akdeniz Bölgesi özelde Adana‘dır. İlimizde bulunan endemik bitkilerin araştırılıp, bu bitkilerin araştırılıp, tanıtılması ve korunması.
4- TARİHİ VE KÜLTÜREL VARLIKLARI
1- Şar antik kenti (Tufanbeyli) ile ilgili tanıtımların yapılması.
2- Adana kaleler kentidir. Bunlar Anavarza, Kozan, Yılankale, Feke, İmamaoğlu... Bu kalelerin tanıtımının yapılması ve korunması.
5- TARIM, SANAYİ, TİCARET VE HİZMET SEKTÖRLERİNDE SUNABİLECEĞİ EKONOMİK İMKANLARI
1- Organik tarıma uygun coğrafyalarda (Aladağ, Pozantı, Kozan, Saimbeyli vs) yoğun emek gücü istemesi ciddi istihdam ve ekonomik getiri sağlaması nedeniyle organik tarımın desteklenmesi..
2- Ekolojinin uygunluğu nedeni ile başlamış ancak sonuçlanmayan Organize Tarım Bölgeleri hayata geçirildiğinde entansif tarım yaygınlaştırılabilir. Aynı kapsamda Organize sera bölgeleri de oluşturulabilir.
3- Adana‘nın su kaynaklarının ( deniz, lagün, barajlar vb) daha etkin kullanımı ile özellikle balıkçılık alanlarında yeni yatırım ve istihdam sağlanabilir.
4- Yerel yönetimler - özellikle belediyeler - kullandıkları orman ve süsü bitkilerini Adana‘dan temin edebilirler ve bu noktada yeni üretim sahaları teşvik edilebilir.
5- Tarım başta olmak üzere kullanılan birçok girdinin sanayisi ne yazık ki Adana‘da yoktur. Bu amaçla "tarım ve sanayiye girdi sağlayan organize bölgeler" oluşturulabilir.
6 -Mantar üretimi Adana‘nın iklimi çok uygundur. Bu üretim Adana‘da geliştirilebilir.
7- Tıbbi ve aromatik bitkiler için emek- yoğun, dar alanlarda üretim yapılabilir.
8- Özellikle ikliminin uygun olması nedeni ile daha çok sert çekirdekli meyvecilikte erkenci çeşitlerle üretim arttırılabileceği gibi yeni adaptasyon çalışmaları ile bu alanda çok ciddi bir üretim ve istihdam sağlanabilir.
9-Konsantre meyve sularına yönelik sanayi yatırımları arttırıldığında ürünlerin değerlendirilmesi yerinde olacaktır.
10- Özellikle narenciyenin bol olduğu aylarda kent içinde belirli noktalarda, okul-kışla vs yerler ile yaşamın diğer tüm alanlarında doğal narenciye sularını kullanmak üzere ciddi çalışma yapılabilir. (örneğin Belediyeler kentin 70-80 yerinde otomatik narenciye sıkma makineleri ile halka ucuz meyve suyu temin edebilir)