ADANA YEREL DEMOKRASİ KURULTAYI

ADANA YEREL DEMOKRASİ KURULTAYI
ADANA
20.06.2011

TMMOB Adana İKK Sekreteri Mustafa ALTIOKKA, AKP İktidarının, TMMOB‘yi yeniden yapılandırıp işlevsizleştirmeye ve yok etmeye çalıştığını söyledi

 

Adana‘da Seyhan Oteli‘nde düzenlenen Yerel Demokrasi Kurultayı‘nın açılışında konuşan İKK Sekreteri Mustafa ALTIOKKA, ülkenin yargısını, eğitimini, tüm kurumlarını düzene sokan AKP zihniyetinin ustalık dönemindeki hedefleri arasında TMMOB‘yi de düzenlemek olduğunu belirtti.
TMMOB tarafından 13-14 Aralık 1997 ve 21 Mayıs 1998 tarihlerinde yapılan "Demokrasi Kurultayı"nın genel kurul kararı ile bu yıl da gerçekleştirilmesinin kararlaştırıldığını anımsatan Mustafa ALTIOKKA,  günümüzde demokrasiden söz edildiğinde genel olarak  batı kapitalist- emperyalist ülkelerde geçerli olan   siyasal rejimlerin anlaşıldığını, ancak, demokrasinin farklı sınıflar açısından çok değişik anlam ve içerikte bir rejim olarak görüldüğü için, hak ve özgürlüklerin çoğu zaman kâğıt üzerinde kaldığını, sınırlandığını, hatta açıkça yasaklanabildiğini ve somut olarak yaşanamadığını savundu.


YETKİ ANAYASAYA AYKIRI KULLANILIYOR

TBMM tatile girmeden önce 6 Nisan 2011 tarihli oturumunda Hükümete Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi verdiğini anımsayalım. Bu kararnameye dayanarak AKP çoğunluğu elinde bulundurduğu Meclis‘in olağanüstü yetki devrini de aşarak ve Anayasa‘ya aykırı olarak bakanlıkların teşkilatlanması ile meslek alanlarımıza ve meslek odalarımıza ilişkin düzenlemelere hemen koyulmuştur. Anayasa ve Yetki Yasası‘na aykırılık taşıyan bu düzenlemeler Meclis‘te uzlaşma ve tartışma ortamından kaçırılarak başka bir görünüm altında KHK‘lerin konusu edilmiştir. Ortada zorunlu ve ivedi bir durum yokken, Parlamento ve sosyal taraflar dışlanarak kararname ile bakanlık ve kurumların tasfiyesinin demokratik usul ve yöntemlerle bağdaşmadığı açıktır. Askeri darbeleri eleştirerek, "ileri demokrasiyi" savunan bir iktidarın, 12 Mart Darbesi ve 12 Eylül hukukunun ürünü olan Kanun Hükmünde Kararname yetkisini kullanmasının demokratik yol ve yöntemlerle ne kadar örtüştüğü açıktır. Ayrıca, parlamento çoğunluğu elinde iken olağanüstü yollara başvurulması, tartışmaya dahi tahammülsüzlüğün bir göstergesidir."

Yerel Demokrasi Kurultayı‘nda İMO Adana Şube Başkanı Abdullah BAKIR oy birliği ile Divan Başkanlığına, EMO Başkanı Mehmet MAK ile İKK Sekreteri Mustafa ALTIOKKA da üyeliklere getirildi. Abdullah BAKIR, TMMOB‘nin demokrasi konusunda çok ciddi sınavlar verdiğini ve vermeye de devam edeceğini kaydetti.

TMMOB Demokrasi Kurultayı Düzenleme Kurulu Üyesi Hüseyin YEŞİL de 14 yıl önce gerçekleştirilen kurultaydaki sorunların bugün de farklı olmadığına dikkat çekti, son seçimlerde AKP‘nin yüzde 50 oy almasının kimsenin gözünü korkutmaması gerektiğini, AKP‘yi de zor günlerin beklediğini sözlerine ekledi.

TMMOB Adana Yerel Demokrasi Kurultayı‘na Şube Başkanımız Şahin YETER, Yönetim Kurulu ve Üyelerimiz katılarak destek verdiler.

 

Okunma Sayısı: 633
Fotoğraf Galerisi