AİLE ÇİFTÇİLİĞİ DESTEKLENMELİ
Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında "Aile Çiftçiliği" düzenlenen panel ile masaya yatırıldı.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubemiz, Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Kimya Mühendisleri Odası Güney Bölge Şubesi`nin ortaklaşa düzenlediği "Aile Çiftçiliği: Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse" konulu panel şubemiz toplantı salonunda yapıldı.
Panelin oturum başkanlığını üstlenen TMMOB Denetleme Kurulu Üyesi Ramazan Tümen, Dünyanın geri bırakılmış coğrafyalarında açlığın kronikleşmiş bir sorun olduğunu belirterek, "Açlıktan insanlar ölmeye devam ediyorsa, bu, yeryüzünün ve bütün insanlığın en önemli sorunudur" dedi.
AİLE ÇİFTÇİLİĞİ ENDÜSTRİYEL TARIM SÜRECİNDEN OLUMSUZ ETKİLENDİ
Daha sonra söz alan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Bostan Budak, Birleşmiş Milletler, Gıda ve Tarım Örgütü`nün önerisi üzerine 2014 yılının Uluslararası Aile Çiftçiliği yılı ilan edildiğini belirterek; "Aile çiftçiliği, bir aile tarafından yönetilen ve gerçekleştirilen, kadınlar ve erkekler dahil olmak üzere, ağırlıklı olarak aile işgücüne dayalı tarım, ormancılık, balıkçılık, meracılık ve su ürünlerine yönelik üretim faaliyetlerini organize etme yöntemidir" dedi.
İkinci Dünya Savaşı‘ndan sonra geleneksel tarımdan endüstriyel tarıma geçiş olmasına rağmen Türkiye`de kırsal nüfusun yaklaşık %24`lük bir oranla halen önemli bir paya sahip olduğunu söyleyen Budak, "Endüstriyel tarımda kullanılan yüksek verimli tohum, kimyasal ilaç ve kimyasal gübre pazarının kontrolünün dünyada bu alanlarda etkili firmalar tarafından yapılması, girdi fiyatlarının bu firmalar tarafından belirlenmesi ve bu girdilerin yoğun olarak kullanılması üretim masraflarının artmasına neden olmuştur. Dolayısıyla aile çiftçiliği endüstriyel tarım sürecinden olumsuz etkilenmiştir" diye konuştu.
AİLE ÇİFTÇİLİĞİ DESTEKLENMELİ
Aile çiftçiliğinin sürdürülebilir tarım ve sürdürülebilir gıda üretimi bakımından önemine değinen Gıda Mühendisi Hülya Yılmaz; "Aile çiftçiliğinin; bütün insanların en temel haklarından olan güvenli gıdaya ulaşmalarını da kapsayan gıda güvencesinin sürdürülebilir olması için zorunlu olduğunu, halkların gıda egemenliğinin sağlanması ve korunması için tarımda şirketleşmenin değil aile çiftçiliğinin desteklenmesi gerektiğini" söyledi.
TARIM VE GIDA ÜRÜNLERİNDE TEKELLEŞME
Panelde son olarak konuşan Kimya Yüksek Mühendisi Mehmet Besleme ise, tüm dünyada sayısı 10`u geçmeyen çokuluslu şirketin, tarım ve gıda ürünlerini tekellerinde tuttuğuna dikkat çekerek "Bu şirketler veya taşeronları, yüzlerce çeşit ticari marka adı altında kendilerini gizlemekte ve dünyanın gıda kontrolünü ellerinde tuttuklarını maskelemektedirler" dedi.