AKADEMİK MESLEK ODALARI ÖRGÜTLENDİ

AKADEMİK MESLEK ODALARI ÖRGÜTLENDİ
ADANA
30.12.2013

Adana'da Akademik Meslek Odaları, "Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB)" çatısı altında örgütlendi.

 

Adana Barosu, Adana Diş Hekimleri, Adana Eczacı Odası, TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu, Adana Osmaniye Tabip Odası, Adana Veteriner Hekimler Odası`nın katılımı ile oluşturulan kısa adı ADAMOB olan Adana Akademik Meslek Odaları Birliği protokolü imzalandı.

Eczacı Odası`nda yapılan ilk toplantıda dönem sözcülüğüne getirilen Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan hazırlanan ortak basın metnini okudu. Özkan, Anayasanın 135.inci maddesine göre Kamu Kurumu niteliğinde tanımlanan Meslek Odaları`nın, toplumun, kamunun hak ve çıkarlarının korunması yönünde toplumsal sorumluluğu bulunduğunu, bu nedenle meslek odalarının gerek kendi meslek alanlarında, gerekse de meslek alanları ile ilintili tüm yaşamsal alanlarda toplumsal gelişmeyi hedefleyen yaklaşımlar sergilemesi kamusal sorumluluğunun gereği olduğunu söyledi. Özkan şöyle konuştu:

"Bu anlamda uzmanlık bilgisine sahip olduğumuz mesleklerimizin sorunlarının ülkemizin sorunlarından, meslektaşlarımızın sorunlarının ise toplumun sorunlarından ayrıştırılamayacağı bilinciyle; Cumhuriyetimizin Demokratik, Laik ve Sosyal bir Hukuk Devleti olma niteliğine ve Cumhuriyetimizin temel değerlerine sahip çıkmak anlayışı çerçevesinde oluşturulan Adana Akademik Meslek Odakları Birliği ( ADAMOB); sanayileşmiş, bağımsız, demokratik, sağlıklı, çevreye saygılı, eşit, özgür ve adil bir toplum, kent ve ülke değerleri çerçevesinde, kamu yararı, üye ve halk çıkarlarını koruma doğrultusunda ortak faaliyet içinde bulunmak,

Adana`da Kurulu Akademik Meslek Kuruluşları arasında düzenli bir iletişim ortamı oluşturmak, ortak sorunlar ve amaçlar çerçevesinde koordinasyon sağlamak, bu yolla mesleki ve bilimsel platformların gelişmesine, demokratik ve örgütlü bir toplum yapısını oluşturma sürecine katkıda bulunmak, Akademik Meslek Kuruluşları arasındaki mesleki dayanışmayı arttırmak, Akademik Meslek Kuruluşlarının ortak çalışmalar yapmasını sağlayarak dayanışma ve güç birliği ile şehrimizi sağlıklı, daha yaşanabilir bir kent kültürüne ulaştırmak, bu kapsamda toplumun sosyal ve kültürel yaşamına katkıda bulunmak, şeklinde belirlenen temel ilkeler çerçevesinde; ulusal ve yerel düzeyde oluşacak, gündem ile ilgili yazılı ve görsel basında yapılacak açıklamalar ve diğer faaliyetlerle toplumu ve yetkilileri bilgilendirmeyi, kamuoyu oluşturmayı hedeflemektedir.

Kuruluş kapsam ve amacımızı sizlerle paylaşırken, bugün dava konusu edilmiş önemli bir kent sorunumuzla ilgili olarak fikirlerimizi de sizlere aktarmak istiyoruz.

Şehirlere ilişkin imar planları sosyal, ekonomik, toplumsal yaşamın niteliği ve niceliği üzerinde kalıcı etkiler taşırlar. Kentin kültürel ve tarihi kimliğini koruyacak, kentin kaynaklarının akılcı kullanıldığı, ekolojik dengelerin önemsendiği, sürdürülebilir gelişme ve kalkınmayı sağlayacak, çarpık yapılaşma ve betonlaşmayı önleyecek bir kentleşme anlayışı ve kent yönetim biçimi mutlaka temel alınmalıdır.

5 OCAK YOK EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Bu anlamda 5 Ocak Stadyum alanı için hazırlanan AVM ve çok katlı konut projesi ile TOKİ tarafından, bölgede var olan bina yoğunluğu, çözülemeyecek trafik sıkışıklığı sorunları görmezden gelinerek yeşil alan ve düşük yoğunluklu yerleşim alanları acımasızca yok edilmeye çalışılmaktadır.

Sivil inisiyatiflerin karşı çıkma çaba ve eylemlerine rağmen, kenti ilgilendiren böylesi önemli bir projede meslek odalarına, üniversitelere, sivil toplum örgütlerine yani kentin bileşenlerine danışılmaması; yerel yönetim ve yerel demokrasi ilkeleri açısından tam bir hayal kırıklığı yaratmıştır.

Bu vesile ile kamu yararı gözetilerek 5 Ocak Stadyum alanının yeşil ve düşük yoğunluklu sportif, kültürel, sanatsal yaşam alanlarına dönüştürülerek kent halkının hizmetine sunulmasını bir kez daha talep ediyoruz.

Bununla birlikte bugün ülke tarihinde boyutları itibarı ile bir benzeri görülmemiş "rüşvet, kara para aklama, yolsuzluk" soruşturmaları ile tarihi bir dönem yaşanmaktadır.

Teorikte açıklık, şeffaflık, hesap verilebilirlik ilkeleri bütününde yönetenlerinde kendilerini hukukun denetiminde saydıkları, kişi hürriyetlerinin güvence altına alındığı, erkler arasındaki dengeyi kuvvetler ayrılığı ilkesiyle sağlayan bir hukuk mekanizması öylesine zedelenmiştir ki; yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkeleri fütursuzca çiğnenmiş ve ülke yurttaşlarının adalet ve temiz topluma olan inanç ve güvenini derinden sarsmıştır.

Ne yazıktır ki son günlerde yıkıcı, ayrıştırıcı, akıl ve bilim dışı söylem ve ritüellerle tartışılan devlet kurumları üzerindeki güç mücadelesi, özellikle yargı ve kolluk üzerinde yoğunlaşarak siyasileşmiş; hukukun gücü yerini maalesef gücün hukukuna bırakmıştır. İnsan hakları, medeni haklar, siyasi haklar çerçevesinde adalet ilkesinden ve bir hukuk devletinden söz etmek artık mümkün değildir.

Bilinmelidir ki demokrasi sandıktan ibaret olmayan bir denetim rejimidir. Çağdaş bir hukuk anlayışında ise bağımsız yargı denetimi vazgeçilmezdir.

Siyasetin temsilcilerinin yani yönetenlerin de, yönetilenlerle aynı hukuki kurallara bağlı ve tabi olduğu anlayışıyla "rüşvet, kara para aklama, yolsuzluk" kapsamında başlayan soruşturmaların kararlılıkla yürütülmesini, sonu nereye ve kime uzanırsa uzansın gereğinin demokratik hukuk devleti normları içerisinde yerine getirilmesini beklediğimizi ve talep ettiğimizi basına ve kamuoyuna duyuruyoruz."

Adana Eczacı Odası`ndaki toplantıya Şube Başkanımız Semih Karademir, Yönetim Kurulu Üyemiz Barış Kurtaran, Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Yaman, Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nazım Biçer, Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gaffar Aktoz, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Bahattin Şahin, odaların şube başkan ve yöneticileri katıldı.

Okunma Sayısı: 469
Fotoğraf Galerisi