AKDENİZ`DE YENİ YÜZYIL: ÇİFTÇİ DÖVİZ KURBANI- 30 EYLÜL 2020

AKDENİZ`DE YENİ YÜZYIL: ÇİFTÇİ DÖVİZ KURBANI- 30 EYLÜL 2020
ANTALYA
30.09.2020
 

Çiftçi döviz kurbanı- 30 Eylül 2020

Döviz kurundaki belirsizliğin çiftçiyi olumsuz etkilediğini dile getiren Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, “Sürekli yaşanan artışlardan dolayı gelen ithal ürünün TL bazında fiyatlandırması bankalar tarafından yapılamıyor. Dövizdeki artış çiftçinin kafasında soru işareti yaratıyor” dedi

Doların 7.80’leri, Euro’nun ise 9’ları bulması üreticinin gözünü korkuttu. Dövizin yerinde durmayışından kaynaklı çiftçinin büyük bir handikap içerisinde olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, “Bize Euro ile geldiğinde birim fiyatı 6.9 TL olan gübre bugün 9.1 TL’ye ulaşmış durumda. Arada yüzde elli fark var. Ürününü yüzde elli artışla satamayacaksa ne yapacak bu çiftçi?” diye sordu.

 BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ

 İthal ürünlerin döviz bazında fiyatlandırılmasından kaynaklı sorun yaşandığını aktaran Şahin, “Hükümet olarak bu konuya el atan yok. Dolar ve Euro’da dokundukları tek nokta faiz artışı. Borçlu olanlar ya faizden ya da Dolar’dan artış yiyecek. Dolayısıyla bir karamsarlık var. Ancak Dolar ve Euro’nun hangi aralıkta duracağı bilinerek hesap yapılabilir. Belirsizlikten dolayı gübre, ilaç gibi ürünlerin birimsel fiyatları piyasaya sabit oturmadı. İthalatçı ‘ithalat yapmayayım’, üretici ‘üretim yapmayayım’ der boyuta geldi. Tarımsal anlamda Türkiye genelinde ilk defa bu kadar döviz artışıyla karşı karşıya kaldık. Rezervimiz yok, borç çok nasıl çıkılacak işten bilmiyorum ama ekonomi kaynaklı zarar hat safhada” şeklinde konuştu.

 NAKİT PARA SIKINTISI

 Tarımsal sektörde nakit para sıkıntısının söz konusu olduğunu kaydeden Şahin, “Piyasada Dolar’ın 10 liraları, Euro’nun 12-13 liraları bulacağı söyleniyor. Bu algı da çiftçide handikap yaratıyor. İster istemez insanlar da ithal ettiği ürünü TL bazında fiyatlandırırken bankalardaki sisteme göre sorguluyorlar ancak sürekli artışlardan dolayı ithal ürünün TL bazında fiyatlandırması yapılamıyor” ifadelerini kullandı.

 KREDİLER YAPILANDI

 Ziraat Bankası’ndaki kredilerin bile yapılandığını söyleyen Şahin, “Bu ne demek oluyor? Devletin kasasındaki para yeterince yok ya da az. Artık kişiye özel bireysel krediler verilmeye başlanacak. Eskisi gibi rahat bir şekilde bankalardan kredi almak da söz konusu değil. İpotekler veya başka türlü belgeler istenecek” dedi.

 “KIŞA DOĞRU SIKINTILAR OLACAK”

 Devletin tarım sektöründeki girdi maliyetlerinin hesabını yaparak tarımı paydaşlarıyla birlikte desteklemesi gerektiğini belirten Şahin, “Tüm tarım paydaşlarının tamamen nefes alabileceği şekilde ciddi nakit girişi sağlanmalıdır. Bunu devletin kontrol altında tutarak yapması gerekiyor. Para çiftçi tarafında veya komisyoncu kanalında takıldığı zaman diğer paydaşlar bu sefer sıkıntı yaşıyor. Ne ürününü getirebiliyor, ne ithalatını yapabiliyor ne de tedarikini sağlayabiliyor.  Dolar sabit değil ki fiyatı sabitleyebilesin. Sebze fiyatı da aynı şekilde paralel artması gerekirken artmıyor. Önümüzdeki kışa doğru daha da büyük sıkıntılar olacak. Ciddi anlamda devletin işi ele alması gerekiyor” dedi.

 Halil BÜYÜKAYHAN/ÖZEL

 

Okunma Sayısı: 179
Fotoğraf Galerisi