AKDENİZ`DE YENİ YÜZYIL:DAVALIK SINAV- 15 EKİM 2020
DAVALIK SINAV
Tarım ve Orman Bakanlığı, 11 Nisan’da yapılması gereken ancak pandemi nedeniyle ertelenen “Bitki Koruma Ürünleri Bayilik ve Toptancılık Sınavı”nın, 17 Ekim’de yapılacağını açıklamış ve 18 Temmuz’da aldığı karar ile bu sınava orman mühendisleri ve orman endüstri mühendislerini de dâhil etmişti. 17 Ekim Cumartesi günü yapılacak sınav öncesi konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, sınavın iptaline yönelik açmış oldukları davaların pandemi ve adli tatil nedeniyle karara bağlanamadığını, sınavın dava sürecindeyken gerçekleştirileceğini ifade etti. Ziraat mühendislerinin üniversite mezunu olduklarını ve diplomalarının ilaç bayisi açmak için yeterli olacağını savunan Şahin, bu sınavın yapılmasının gereksiz olduğu kadar diğer meslek gruplarına kapı açarak ziraat mühendislerinin alanını daralttığını söyledi.
“SORULAR MESLEKİ DEĞİL”
Eczacı, kimyager ve orman mühendislerinin bu sınava dâhil edilmesinin yanlış bir uygulama olduğunu belirten Şahin, “Bizler buna kesinlikle karşıyız. Bu kadar eğitimini almış insan varken bu meslek gruplarının sınava dâhil edilmesi kabul edilemez” dedi. Sınavda sorulan soruların içeriğini de eleştiren Şahin, “Sorular mesleğin icra edildiği konularla alakalı değil tamamen yönetmelikle, prosedürler ya da çok daha farklı konularla ilgili. Yeterlilik puanı alan sayının hiçbir zaman çoğulcu olmadığı yaptırımlar var” diye konuştu.
HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDERKEN SINAV YAPILACAK
Orman mühendislerinin sınava dâhil edilmesi ile ilgili açtıkları davayı hukuki sürecin yavaş ilerlemesinden dolayı sonuçlandıramadıklarını kaydeden Şahin, “Adli tatilin ve pandeminin olduğu süre içerisinde bu arkadaşları sınava dâhil etmeleri doğru değil. Mezun olmuş bir kişi eğer fakültesinden diploma aldıysa, diplomasında da ziraat mühendisi yazıyorsa dükkân açabilmek için tekrar sınava niye girsin? Hangi meslek grubu tekrar mesleğini icra etmek için sınava giriyor ki? Girmeyi de geçtiler artık mesleki alanımıza farklı meslek gruplarını da dâhil ederek işi daha da zorlaştırdılar” şeklinde konuştu.
“BÖLGELERE ÖZEL SORULAR OLMALI”
Yapılacak olan sınavda herkese icra ettiği alanda ve bölgesine yönelik sorular sorulması gerektiğinin altını çizen Şahin, “Akdeniz bölgesinde giren arkadaşlara domatesi, sebzeyi, biberi sorsunlar; iç bölgedekilere bitki dokusunu sorsunlar; Karadeniz’de çayı sorsunlar; mesleki alanlarıyla alakalı donanımlarını sorarak sınava dâhil etsinler” dedi.
“MÜCADELEMİZ SINIFTA KALDI”
Türkiye genelinde 7 bin 500 zirai ilaç bayisi bulunmasına ve bunların yaklaşık 700 tanesinin Antalya’da olmasına rağmen sınavların sadece İstanbul ve İzmir’de açıldığını belirten Şahin, “Bakanlıkta yaptığımız görüşmelerde 7 bölgede bulunan 7 büyükşehir belirlensin ve sınavlar buralarda yapılsın, herkes sınavına kendi bölgesinde ve orayla alakalı hazırlanmış sorularla girsin dedim. Ancak sınavla ilgili yapılan mücadelenin hepsi sınıfta kaldı” diye konuştu.
“İŞ BİLMEZLERE İŞ İMKÂNI YARATILIYOR”
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yapmış olduğu uygulamayı kınayan Şahin, “Yapılan bu yanlıştan dönülmelidir. Ben ormancının, kimyagerin ya da eczacının herhangi bir mesleki dalına niye ortak olmuyorum? Onlar benim eğitimimi almamış ben de onlarınkini almadım. Zaten gidişat çok kötü pandemi koşullarında tarım çok ön planda olmalı, tarımsal planlama çok önemli. Tarımdan anlayan bizler gibi mühendis arkadaşlarımızın ön planda olması gerekirken iş bilmezlere iş imkânı yaratarak konuyu daha da dağıtıyoruz” ifadelerini kullandı.
“HÜKÜMET YANLILARINA ÖDÜL”
Eğer sınav pandemiden dolayı ertelenmeseydi orman mühendislerinin giremeyeceğini, sınava ertelemeden sonra dâhil edildiklerini aktaran Şahin, “TMMOB çatısındaki 24 tane odanın içinde olan orman mühendisleri her zaman hükümet yanlısı duruyor. Dolayısıyla bunu bir ödül gibi görüyoruz. Bu sınavla ilgili tarihi ve soruları belirleyen kişi de ziraat mühendisi değil kimyagerdir. Bu konuya dair karar veren mercilere baktığınızda bir tane ziraat mühendisi bulamazsınız. Hakkımızı savunacak kimse yok” dedi.
Halil BÜYÜKAYHAN/ÖZEL