AKDENİZ GERÇEK GAZETESİ: PATARA'YA DOKUNULAMAZ!!- 8 KASIM 2021

AKDENİZ GERÇEK GAZETESİ: PATARA'YA DOKUNULAMAZ!!- 8 KASIM 2021
MERKEZ
08.11.2021

"Özel Çevre Koruma alanı olan Patara'da aylar önce gündeme gelen kum hırsızlığı ve orman tahribatı ile ilgili olarak aralarında AKP ilçe yönetim kurulu üyesi ve belediye meclis üyesinin olduğu 7 kişinin adli kontrolle serbest kaldığı dava sürerken, alanda mesire tahsisi yapılmak istendiği ortaya çıktı"

 

Tarım Orman Hayvancılık ve Çevre Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orman-İş) Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde aylar önce sahilde yaşanan kum hırsızlığı ve orman tahribatının ardından şimdi de alanın bir kısmının mesire yeri olarak tahsis edileceği bilgisine ulaşıldığını açıkladı

Antalya İli, Kaş İlçesi, Ova Mahallesi sınırları dahilinde bulunan Patara Özel Çevre Koruma bölgesinde orman örtüsünün tahrip edilerek, çok miktarda kum çalındığı ve bu konuda yargı sürecinin devam ettiğini vurgulayan Tarım Orman-İş Genel Başkanı Şükrü Durmuş “Söz konusu tahribatı örtme adına alanın bir kısmının mesire yeri olarak tahsis edileceği ve bu konuda bazı çalışmaların yapılmakta olduğu bilgisine ulaşılmıştır” diyerek Patara ile ilgili yeni iddialar paylaştı.

“SUÇ KAPATILMAK İSTENİYOR”

Patara’da kum hırsızlığının sonucunca büyük bir tahribatın olduğunu her sözünde vurgulayan Başkan Şükrü Durmuş, “Patara’da aylar önce bir hırsızlık olayı yaşandı. Bu sadece kum çalınması olayı değil, orada 40 yıl uğraşılıp yapılan orman tahrip edildi. Suçlular var ve şu anda adli süreç devam ediyor. Ancak orada 7 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bunların birisi orman işletme şefi, birisi de işletme müdürü, diğerlerinden bir tanesi AKP İlçe yönetim kurulu üyesi, bir tanesi belediye meclis üyesi, içlerinde bir de tüccar var. Bu insanlar hakkında yargılama hala devam ediyor. Orada tutanak tutarak görevini yapan orman muhafaza memuru önce görevden alındı, sonrasında da görev yeri değişikliğiyle uzaklaştırılmıştı. Bizlerin çabaları sonucu geri gönderildi ama oradaki suç da kapatılmak isteniyor. Mesire yeri olması yönünde çalışmalar bir duyum üzerine ancak esas burada bizim yapmak istediğimiz şey orada önce işlenen suçun yargıda doğru işlem görmesini sağlamak” ifadesini kullandı.

“10 KASIM’DA ARAZİ İNCELENECEK”

Başkan Durmuş, “Burada yapılmak istenen hukuksuzluğa karşı sendikamız Tarım Orman-İş uzmanları, Türk Tabipler Birliği, Antalya Barosu Başkanlığı, Türkiye Barolar Birliği, TMMOB’ne bağlı Ziraat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Türkiye Ormancılar Derneği, İstanbul Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Bartın Üniversitesi’nden oluşturulacak yaklaşık 20 kişilik bir teknik heyetle 10 Kasım günü arazide inceleme yapılacak. İnceleme sonucunu içeren rapor yargıya intikal ettirilecektir” diyerek şu anki esas çalışmalarının bu yönde olduğunu sözlerine ekledi.

“PATARA ÖÇK BÖLGESİ’NDEN ÇIKACAK”

Başkan Durmuş açıklamasının devamında, “Burası Özel Çevre Koruma (ÖÇK) alanıdır. Bu alan Orman Genel Müdürlüğü’nün kendi inisiyatifiyle herhangi bir başka amaçla kullanılamaz. Burada bakanlar kurulu kararı gerekir.  Yani anayasal koruma altındaki bir bölgede herhangi bir çalışma yapılması mümkün değil. Özellikle iktidar ya da şu an Orman Genel Müdürlüğü’nü yönetenler oradaki suçluları korumak adına burayı mesire yeri alanı ilan etmek istiyor. O zaman Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden çıkacak” dedi.

“YARGIYA İNTİKAL EDECEK”

“Bu durum Anayasaya, 6831 Sayılı Orman Kanunu’na, Özel Çevre Koruma Kanunu’na, Sit Yasası’na, Doğal Yaşamı Koruma Kanunu’na ve Çevre Yasası’na aykırıdır” diyen Başkan Durmuş, “Bu anlamıyla da bu alanın korunması gerekiyor. Hiçbir farklı amaç için kullanılamaz. Bizim Patara’ya gitmemizdeki temel amaç hem orada bilim insanlarıyla birlikte teknik bir çalışma yapmak, hem tutulacak raporun yargıya intikalini sağlamak hem de kamuoyunu bilgilendirmek. 10 Kasım’da sabah orada olacağız ve incelemelerimizi gerçekleştireceğiz. Her katılımcı kendi alanıyla ilgili bir rapor verecek. Biz buradan çıkan raporu kamuoyuyla paylaşacağız. Yani burada başka bir şey yapılamayacağını yapılırsa nelere mal olacağını ayrıntılı olarak paylaşacağız” şeklinde konuştu.

“DOĞAMIZ VAHŞİCE YOK EDİLİYOR”

Başkan Durmuş konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün birilerinin çıkarı uğruna, birilerinin rantı uğruna ne yazık ki ülkemizin doğası sadece Patara’da değil, ülkenin dört bir yanında doğamız vahşice yok ediliyor. Yaşam alanlarımız yok ediliyor. Ve bugün yasalarla korunan, gerçekten insanlığın geleceğini oluşturan bir orman ekosistemi, yok edilmekle karşı karşıya. Dolayısıyla bizler her ne kadar emek örgütü de olsak bu bizim için sadece sendikal bir mücadele değil, bu ülkede yaşayan vatandaşların hatta insan olmaktan kaynaklı bir görevimiz olduğunu düşünüyorum.”

“GELECEĞİMİZ SÖZ KONUSU”

“Burada herkesin geleceği söz konusu. Çünkü insanlığın temel sorunu gelecekte güvenilir gıdaya erişmek, temiz suyu içebilmek ve temiz havayı soluyabilmektir. Dolayısıyla bu alan hızla yok ediliyor. Bugün küresel iklim değişikliğinin, her geçen gün acı sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz. Onun için bu vahşi uygulamalara karşı sessiz kalırsak bu suçun aynı zamanda ortağı oluruz. Dolayısıyla biz sadece Tarım Orman- İş Sendikası’nın tüzüğünde olmasından kaynaklı değil, bu ülkede yaşayan vatandaşı olmaktan ve insan olmaktan kaynaklı bir asli görevimiz olduğunu düşünüyor ve bu mücadeleyi de sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız.”

 

Haber: Fadime YİĞİT

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 160
Fotoğraf Galerisi