AKIN ÖZDEMİR’İ ANMA ETKİNLİKLERİ

AKIN ÖZDEMİR’İ ANMA ETKİNLİKLERİ
ADANA
18.12.2012

Dünya’da ve Türkiye’de Köylülük, Sömürü ve Demokrasi Sorunu konulu konferans CHP Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Günaydın tarafından verildi.

 

 

Akın Özdemir`i anma etkinlikleri kapsamında 15 Aralık 2012 günü Akın Özdemir Parkı ve Anıtı açılışının ardından saat 14.00‘de CHP Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Günaydın`ın "Dünya`da ve Türkiye`de Köylülük, Sömürü ve Demokrasi Sorunu" konulu konferansı Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu`nda ilgiyle izlendi.

Konferansta Gökhan Günaydın: "Ekvatorun güneyindeki köylülük ile kuzeyinde Amerika ve Avrupa`da köylülüğü irdeledikten sonra Türkiye`de 1980‘lerde Turgut Özal`lı yıllardan itibaren Türk köylüsüsün, çiftçisinin üretimden vazgeçirilmeye çalışıldığını, başta mazot ve gübre olmak üzere yüksek maliyetler ve bir tarım politikası ile üretim planlamasının olmaması nedeniyle boş bırakılan tarım arazilerinin miktarının sürekli arttığını kaydetti. Aynı zamanda tarım ürünleri ithalatının ve ödenen döviz miktarının da yükseldiğini, bu yıl saman bile ithal eder hale geldiğimizi söyledi. Bakan tarafından kuraklığın neden olarak gösterildiğini oysa Türkiye`de her 10 yılda 1-2 kuraklık olayının yaşandığını ve geçmişteki kuraklık yıllarında hayvan sayılarının bugünkünden çok daha fazla olmasına rağmen o yıllarda saman kıtlığının yaşanmadığını vurguladı.

GÜNAYDIN, bugün köylümüzün gıda paketlerine muhtaç edildiğini, nüfus artışının ve gıda fiyatlarının devamlı yükselişi yanında köylünün toprağını elinden çıkarmasının da devam ettiğini, ülkemizde en örgütsüz kesimin köylü kesimi olduğunu, Akın Özdemir`in 34 yıl önce mücadelesini verdiği kooperatifçiliğin sağlıklı işletilmediğini ve bugün sağlıklı çalışan bir kooperatif örneğinin olmadığını ancak dünyada Latin Amerika`da durumun farklı olduğunu, köylülerin örgütlü mücadele verdiklerini ve bu mücadelenin örnek olduğunu" belirtti.

Akın Özdemir 18 Aralık 2012 Salı günü de mezarı başında anılacaktır.

Okunma Sayısı: 813
Fotoğraf Galerisi