AKP ADANA MİLLETVEKİLİ PROF. DR. VAHİT KİRİŞÇİ’DEN ŞUBEMİZE ZİYARET
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Adana Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi 31 Aralık 2009 günü Şubemizi ziyaret ederek yeni seçilen Yönetim Kurulumuzu tebrik etti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, işadamları Ramazan Saygılı ve Şaban İş‘le birlikte göreve yeni seçilen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanımız Şahin Yeter ve Yönetim Kurulumuzu ziyaret etti.
Ziyarette tarım sektöründeki gelişmeleri değerlendiren ve yeni yönetime başarılar dileyen Kirişçi, tarımla ilgili temel düşüncelerin tarım denince ilk akla gelen kent olan Adana‘da çıkması gerektiğini kaydetti.
Geçen yıl 260 bin olan sigorta poliçe sayısının 2009‘da 307 bine çıktığını, toplam 2.8 katrilyonluk tarım ürününün sigorta ettirildiğini vurgulayan Kirişçi, 2010 yılından itibaren çiftçilerin sel ve su baskınlarına karşı da ürünlerini sigortalatabileceklerini duyurdu.
ZMO Adana Şube Başkanımız Şahin Yeter de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken sektörün sorunlarını masaya yatırmaya devam edeceklerini vurguladı.
Çiftçiye sigorta kapsamında verilen desteklerin önemli olduğunu ve devletin konu üzerinde hassasiyetle durması gerektiğini ifade eden Yeter, "Türkiye‘de yeterli hizmeti veremeyen tarım kuruluşlarının iyileştirilmesinin yolu aranmalıdır. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) artık bir karara bağlanmalıdır. Bu konuda bir mevzuat olmaması çok büyük sıkıntılar doğuruyor. Böylelikle ortaya net fikirler de çıkmıyor. Ülkemizde üretim yapan çiftçinin önü açılırsa sanırım GDO‘lu ürün tartışması da yaşamayız. Bu ürünlere ihtiyacımız yok" diye konuştu.
ZMO‘nun birinci görevinin bölge ve ülke tarımının sorunlarına değinmek olduğunun altını çizen Yeter, "Ancak yeri geldiğinde başka konuları da gündeme getirebiliriz. Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı, hazine arazileri, Çukurova‘nın büyük ova kapsamına alınabilmesi, arazilerin tamamının sulanabilmesi, yağlı tohum açığı ve teşvik kapsamı da bizim görevlerimiz arasındadır. Bu konulara çözüm bulunması için çalışmalar yapabiliriz" dedi.
Sağlık Bakanlığı‘nın Çukurova Üniversitesi‘nden 600 dönüm, Sarıçam Belediyesi‘nin de 30 dönüm arazi istediğini vurgulayan Yeter, üniversite arazilerine sahip çıkılmasını istedi. Türk çiftçisinin yüksek verim ve kaliteli ürün elde etmesine rağmen ABD‘li üretici kadar kazanamadığını anımsatan Yeter, sektörle ilgili kanun ve yönetmeliklerde odaların görüşünün alınmasının yanısıra alınan görüşlere itibar edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.