ANA HABER BÜLTENİ - KON TV
Başkanımız Özkan TAŞPINAR KON TV ANA HABER BÜLTENİ`nde “Tarımın ülke ekonomisine katkı sağlayabilmesi için tarımsal arazilerde sulu tarım yapılması gerekmektedir” dedi.
ZMO Konya Şube Başkanımız Özkan TAŞPINAR, KON TV "Ana Haber Bülteni" n de Konya Ovası‘ nda yaşanmakta olan su sorunu için Konya Ovası Projesi (KOP)‘dan 414 milyon metreküp su geleceğini fakat damla sulama veya yağmurlama sulamaya geçildiği takdirde 1 milyar metreküp gibi bir su tasarrufu sağlanmış olacağını ve bunlardan ziyade yeni projelere imza atılması gerektiğine dikkat çekti.
Başkanımız Özkan TAŞPINAR şunları kaydetti;
Yıllarca su zengini olarak anlatılan Türkiye, aslında su fakiridir. Tarımın ülke ekonomisine katkı sağlayabilmesi için tarımsal arazilerde sulu tarım yapılması gerekmektedir.
Çiftçilerin salma sulama sistemi yerine basınçlı sulama sistemleri kullanılmasını sağlarsak ovada 1 milyar metreküp su tasarrufu yapılabilir. Tasarruf edilen sular kıraç bölgelere aktarılarak Konya‘nın verimli arazileri su ile buluşturulabilir. Konya Ovası Projesi (KOP)‘dan 414 milyon metreküp su gelecek fakat damla sulama veya yağmurlama sulamaya geçersek 1 milyar metreküp gibi bir su tasarrufu sağlamış olacağız. Konya Ovası‘n da ki mevcut yer altı ve yer üstü suların tasarruflu kullanılması, Mavi Tünel kadar bir öneme sahiptir. Bunlardan ziyade yeni projelere imza atmamız gerekmektedir.
Konya Ovasının bir çanak şeklinde olması nedeniyle dışarıdan hiçbir su kaynağıyla beslenememektedir. Kullanılan su yer altı suyu, yerüstünde bulunan göller ve göletlerdeki sularla birlikte yağan kar ve yağmur sularıdır. Göksu nehrinin ovaya gelmesiyle ilk defa bir su kaynağı dış havzadan ovaya(çanak içerisine) gelmiş olacaktır. Bu kaynağın geldikten sonra yetmeyeceğini bilmekle birlikte artık biz Kızılırmak suyunu Konya Ovasına nasıl getiririz onun hesabını yapmalıyız. Erzincan‘ dan çıkan Karasuyu Kızılırmak vasıtasıyla Hirfanlı Barajına aktarabilir ve böylelikle KOP tan faydalanamayan Kulu, Cihanbeyli, Altınekin, Sarayönü ve Yunak gibi fazlaca kıraç alanlara sahip ilçelerimiz bu sayede sulanması sağlanmış olacak ve Göksu‘ nun iki buçuk katı olan bir milyar metreküp gibi bir suyun yine Konya Ovasına gelmesi sağlanacaktır.