ANADOLU`DA BUGÜN GAZETESİ: KONYA'YI SULARSAK TÜRKİYE'Yİ BESLERİZ - 07 OCAK 2019
Konya Ovası'nda tarım alanlarının yaklaşık yüzde 20'sinin sulandığını belirten ZMO Konya Şube Başkanı Süleyman Soylu, "Konya Ovası'nın tamamı sulanabilirse tüm Türkiye'yi besleyecek potansiyeli var" dedi.
KAR YAĞIŞI ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
Yurt genelinde etkili olan kar yağışının ekili araziyi kapladığı Konya Ovası’nda, rekoltenin artması bekleniyor. Bu yıl yağışların iyi olduğunu ve bu durumun üretim açısından oldukça faydalı olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Süleyman Soylu, “Geçen yıl yeterince kar yağışı alamamıştık. Konya’da oluşan yağış, hububat ürünleri ve bahar ürünleri için önemli. Bu sene aralığın başına kadar 100 mm’nin üzerinde bir yağış yaşandı. Son zamanlarda yaşanan kar yağışı da bizleri mutlu etti. Oluşan yağışlar bölgede taban suyu seviyesinin yükselmesinde etkili oldu. Ayrıca yağışlar barajlarımızın doluluk oranını da arttırdı. Ekili alanlarda. Şu anda yağışların istenilen seviyede olmasından dolayı, rekoltede yükselme olabileceği görüşündeyiz. Ama rekoltenin kesin olarak yüksek olabilmesi için mart ve nisan aylarında yağışın aynı periyodikte devam etmesi gerekir. Yağan yağışlar ürünlerin çıkışını olumlu düzeyde etkiledi. Çıkışların ardından kar örtüsünün gelmesi kışın oluşabilecek aşırı düşük soğuklara karşı, bitkilere yorgan vazifesi yapmasının yanı sıra, yeraltı sularının beslemesi, özellikle bahar ve yaz döneminde bitkilerde sıkıntı oluşturan hastalık ve zararların azaltılması yönünde katkı sağlayacak. Kar yağışların Ocak ve Şubat ayında devam etmesi ovada bolluk ve bereketi beraberinde getirecek” diye konuştu.
“GEÇEN SENE SU EKSİKLİĞİNİ HİSSETTİK”
Konya’da ekim alanın arttırılabilmesi için dış havzalardan Konya Ovası’na su getirilmesi gerektiğini vurgulayan Süleyman Soylu, “Enerji fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı. Yağışların istediğimiz düzeyde yaşanması çiftçilerin enerji giderlerinin azalmasında etkili olur. Hububat ürünlerimizin bahar ayında düzgün bir çıkış yakalayabilmeleri için kalıcı bir kara gereksinim var. Şu ana kadar yağan kar toprağın yüzeyinde pek fazla kalmadı ve eridi. Önümüzdeki 1 ay içerisinde toprak yüzeyinin tamamen karla kaplı olması bereketi daha da arttıracaktır. Geçen sene ciddi anlamda su eksikliği hissettik. Barajlarımızda su seviyesi düşmüştü. Umarım bu sene bu şekilde devam eder. Eğer yağışlar geçen sene gibi eksik olursa çiftçilerimizin sulama maliyetleri artar. Enerjiye ciddi anlamda para öderler. bu da çiftçimizi mali olarak zor durumda bırakır” dedi.
“KONYA’DA REKOLTE YÜZDE 10 ARTTI”
Konya Ovası’nda tarım alanlarının yaklaşık yüzde 20’sinin sulandığını belirten ZMO Konya Şube Başkanı Süleyman Soylu, “Konya’da ekim alanın arttırılabilmesi için dış havzalardan Konya Ovasına su getirilmesi gerekiyor. Konya Ovası’nı sulayabilirsek tüm Türkiye’yi besleriz. Geçen yıl hububatta bir önceki seneye oranla yüzde 10’luk bir artış yaşadık. Ama Türkiye genelinde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Trakya Bölgesi’nde hububatta yaşanan düşüşten dolayı, rekolte düştü.” ifadesinde bulundu.