ANADOLU' DA BUGÜN GAZETESİ - MERHABA GAZETESİ - ÇİFTÇİ DÖRT GÖZLE YAĞIŞ BEKLİYOR - 02 MAYIS 2018

ANADOLU' DA BUGÜN GAZETESİ - MERHABA GAZETESİ - ÇİFTÇİ DÖRT GÖZLE YAĞIŞ BEKLİYOR - 02 MAYIS 2018
KONYA
03.05.2018
 

Çiftçi dört gözle yağış bekliyor

Kuraklık endişesi yaşayan çiftçiler, dört gözle yağış bekliyor. Konya`nın birçok köyünde üreticiler yağmur duasına çıkmaya başladı. Bir hafta içinde yağış düşmezse hububat rekoltesinde ciddi düşüş yaşanacak

Konya Ovası`nda kuraklık endişesi yaşanıyor. Köylerde yağmur duasına çıkılıyor. Mart ayının sonuna kadar düzenli periyotla giden yağışlar, Nisan ayında sekteye uğradı. Kış ayının ılıman gitmesi ile birlikte bitki gelişimi erken olurken, bitkilerin özellikle şu dönemlerde su ihtiyacı da hayli arttı. Arpa ve buğdayda sıkıntılar başladı. Yeterli yağış düşmezse kıraç alanlarda verim kaybının yaşanması bekleniyor. 1 hafta içinde yağış olmazsa, çiftçinin sıkıntısının büyüyeceği söyleniyor. Kıraç alanların dışındaki tarım alanlarında ise çiftçiler kendi yöntemleri ile ekstra sulama yapıyor. Meteorolojiden alınan bilgiye göre Konya`da bu hafta yağış beklenmiyor. Havanın genellikle çok ve parçalı bulutlu olacağı gelen bilgiler arasında yer alıyor.

1 HAFTA İÇİNDE YAĞIŞ GEREKLİ

Bu yılki hububat mevsiminin Konya`da istenilen seviyede gittiğine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, bundan sonraki süreçte yağış olmazsa sıkıntının daha da büyüyeceğini söyledi. Mart ayının sonuna kadar düzenli giden bir yağış miktarının olduğunu da aktaran Başkan Soylu, "Nisan ayında yağış oranında bir düşüş yaşandı. Bu yılki bitkilerin gelişimi erken. Bitkilerin su tüketim ihtiyacı da arttı" dedi. 1 hafta içinde yağış olmazsa, kıraç alanlarda ciddi verim kayıplarının oluşacağını kaydeden Soylu, daha sonra şunları kaydetti: "Son günlerdeki yağış yetersizliği ve bu yıl bitki gelişiminin hızlı olması nedeni ile özellikle arpalarda susuzluk belirtileri görülmeye başlandı. Bitkilerin çıkışı bu yıl çok iyi. İyi gidişat yağış azlığı ile heder olmamalı. Köylüler, yağmur duasına çıktı. Kıraç olmayan alanlarda da baharlık ürünlerin su ihtiyacı arttı. Çiftçiler kendi yöntemleri ile sulama yapıyor. Yağış olmaması sebebiyle ürün maliyeti bu dönemde biraz arttı. Çiftçinin gözü havada."

MAYIS AYININ 15`İNE KADAR KURTARIR

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Pınar, sıcaklığın erken başladığını ifade etti. Yağışa ihtiyaç duyulduğu zaman dilimi içerisinde de yağışın düşmediğini dile getiren Pınar, "Nisan ayında yağış pek düşmedi. Gidişat böyle olursa, tehlike var demektir. Tahıllar için ciddi problemler doğar. Kırkikindi yağışları bekleniyor. Mayıs ayının 15`inden önce yeterli miktarda yağışın olması gerekiyor. Konya`nın büyük kısmı kıraç alanlardan oluşuyor. Suya hayli ihtiyaç var. Kıraç alanları dışındaki yerlerde de böyle giderse sıkıntılar baş gösterir. Çoğu noktada yağmur duaları ediliyor" açıklamalarında bulundu.

ÇİFTÇİ SIKINTIYA GİRMEYE BAŞLADI

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner de şunları söyledi: "Yağışın tam zamanı. Kış aylarında beklediğimiz yağış düştü. Kış ılıman geçti. Havaların sıcak gitmesi tohumların erken çıkmasına neden oldu. Güçlü ekin, çok su ister. Önümüzdeki günler içinde mutlaka yağışın olması lazım. Özellikle arpalarda sıkıntılar başladı. Buğday da yavaş yavaş sıkıntı veriyor. Yağış noktasında Mart ayına kadar güzel bir sezon geçirdik. Yağış olmazsa, dene verimi ve kalite düşer. Bu yıl gerçekten ciddi ekin var. Bu ekinler de güçlü bir enerjiye ihtiyaç duyuyor. Çiftçi sıkıntıya girmeye başladı. Çiftçiler tohumu bu yıl çok kullandı."

Okunma Sayısı: 187
Fotoğraf Galerisi