ANADOLUDA BUGÜN GAZETESİ: ÇİFTÇİ BUĞDAYI BIRAKTI ARPAYA YÖNELDİ -12 ŞUBAT 2019

ANADOLUDA BUGÜN GAZETESİ: ÇİFTÇİ BUĞDAYI BIRAKTI ARPAYA YÖNELDİ -12 ŞUBAT 2019
KONYA
12.02.2019

Şube Başkanımız Prof. Dr. Süleyman Soylu ve Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, buğdayda girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı buğday ekim alanlarında azalma yaşandığını ifade etti.

 

Bu sene Konya Ovası’nda yağışların istenilen seviyede gitmesine rağmen,  buğdayın girdi maliyetinde yaşanan artış sebebiyle buğday ekim alanlarında daralma yaşandığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, buğdayda yaşanan daralmanın aksine çiftçinin arpaya yöneldiğini ve arpa ekiminde geçen seneye oranla bir artış yaşandığını ifade etti. Soylu,  buğdayda yeniden istenilen verimin yakalanabilmesi için girdi maliyetlerinin ve buğday satış fiyatının muhakkak dengelenmesi gerektiğini vurguladı. Şubat, mart ve nisan aylarında da yağışlar istenilen seviyede gerçekleşirse buğdayda rekoltenin yükseleceğini sözlerine ekleyen Süleyman Soylu, “Şu an için yağışlar düzenli bir şekilde devam ediyor ama bundan sonrası içinde bu düzenli yağışların devam etmesi gerekiyor.   Ekim ayından itibaren 150 mm yağış yaşandı ve bu da Konya’da bir yılda alınan yağışın yarısı demek. Nisan, mayıs yağışları hem hububat için hem de baharlık ürünlerin sağlıklı çıkışı için önemli. İklim şartlarına bağlı olarak yağışlar düzenli olarak devam ederse buğday ekim alanlarında yaşanan daralma rekolteyle tolere edilebilir ” diye konuştu.

“BU SENE BUĞDAY EKİMİNDE ÇOK CİDDİ SIKINTILAR VAR”

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner ise, arpada yaşanan karlılık oranının buğdaydan daha yüksek olduğunu belirterek çiftçinin arpaya yöneldiğini söyledi. Buğday ekim alanları için henüz resmi bir verinin açıklanmadığını ama arazideki gözlemlerine göre buğday ekim alanlarında yüzde 20 civarında bir azalma görüldüğünü ifade eden Üner, “Türkiye genelinde buğday ekiminde  ciddi bir düşüş yaşanıyor. Maalesef ki buğday ve hububatta yaşanan düşüş bölgemizde de hissediliyor. Buğday fiyatlarındaki artış temel girdi fiyatlarının gerisinde kaldığı için buğday üretimi çiftçiye gelir getirmiyor. Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle kazanç elde edemeyen çiftçi buğdaydan vazgeçiyor. Ayrıca arpanın girdi maliyetlerinin buğdaya göre daha düşük olmasından dolayı karlılık oranı daha yüksek.  Buğdaya 2 ya da 3 kez su vermeniz gerekirken arpayı bir kere sulamak yeterlidir. Ayrıca arpa, buğday kadar gübre de istemez” diye konuştu.

“ÇİFTÇİNİN EMEĞİ ÜZERİNDEN FABRİKALAR  VE STOKCULAR PARA KAZANDI”

Geçen sene çiftçinin emeği üzerinden fabrikalar ve stokçular para kazandı diyen Durmuş Üner, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çiftçi elindeki mahsulü 1 lira 10 kuruştan elinden çıkardı. Mahsulün girdi maliyeti ise 95 kuruşa mal oldu. Çiftçi elindeki mahsulü çıkarttıktan sonra ürünler 1 lira 40 kuruştan alınmaya başlandı. Bu yüzden çiftçi  para kazanamadı. Geçen sene çiftçinin emeği üzerinden fabrikalar ve stokçular para kazandı. Bunları bir şekilde önlemek lazım.”

Çiftçiye buğday noktasında gelir elde edebileceği bir sistem oluşturulması gerektiğini vurgulayan Üner,  5 kuruş olan buğday desteğinin 10 kuruşa yükseltilmesinin yeterli olmadığını ve buğday ekimini arttırabilmek için buğday desteğinin en az 25 kuruşa yükseltmesi gerektiğini ifade etti.

 

Okunma Sayısı: 179
Fotoğraf Galerisi