ANADOLUDA BUGÜN GAZETESİ: KONYA OVASI'NDA HUBUBAT ÇIKIŞLARI YÜZ GÜLDÜRÜYOR - 11 MART 2019

ANADOLUDA BUGÜN GAZETESİ: KONYA OVASI'NDA HUBUBAT ÇIKIŞLARI YÜZ GÜLDÜRÜYOR - 11 MART 2019
KONYA
11.03.2019

Şube Başkanımız Prof. Dr. Süleyman Soylu, ‘Yağış miktarının şu ana kadar yeterli seviyede olmasından dolayı hububat ürünlerinin çıkışları çok iyi görünüyor' dedi.

 

Karapınar Ziraat Odası’nın organizasyonu ile 2019 yılının ilk arazi inceleme çalışması gerçekleştirildi. Yapılan ilk incelemelerde hububat ürünlerinin çıkışları uzmanları memnun etti.  2019 yılının ilk arazi inceleme çalışmasında hububat ürünlerinde çıkışların umut verici olduğunu aktaran Ziraat Mühendisleri Odası  Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Konya Ovası bu yıl, 2018 yılına göre yüzde 33 daha fazla yağış aldı. Yağış miktarının şu ana kadar istenilen seviyede olmasından dolayı hububat ürünlerinin çıkışları çok iyi görünüyor. Nisan ve mayıs aylarında da yağışlar istediğimiz seviyede gerçekleşirse buğday ekim alanlarında yaşanan daralma rekolteyle tolere edilebilir” dedi. Süleyman Soylu, 2018 yılında da hububat ürünlerinde çıkışların gayet iyi olduğunu ama nisan ve mayıs ayında beklenilen yağışların gerçekleşmemesinden dolayı ürünlerde istenilen verimin alınamadığını söyledi.

“YAĞIŞLA BİRLİKTE BAHARLIK ÜRÜNLERDE ÇIKIŞLAR DAHA SAĞLIKLI OLACAK”

Önümüzdeki bir kaç gün içerisinde baharlık ürünlerde ekimlerin başlayacağını belirten Prof. Dr. Süleyman Soylu, nisan ve mayıs ayında arzu edilen yağışların gerçekleşmesi durumunda Şeker pancarı, mısır, ayçiçeği vb. baharlık ürünlerde çıkışların sağlıklı olacağını savundu. Soylu, elektrik fiyatlarının yükselmesinden dolayı çiftçinin sulama maliyetlerinin arttığını ancak önümüzdeki aylarda yağışların istenilen seviyede gerçekleşmesi halinde baharlık ürün yetiştiren   çiftçilerin  sulama maliyetlerinin azalacağının da altını çizdi. Nisan ve mayıs yağışlarının yeraltı su seviyesine de katkı sağlayacağını sözlerine ekleyen Başkan Soylu, “2018 yılında son yüzyılın en sıcak yıllarından biri yaşandı. Yaşanan sıcak hava, su rezervlerinin azalmasına sebep olmuştu. Bu yüzden 2018 yılındaki yağışlar sadece toprağı doyurabildi. Ama bu yıl yağışlar haziran ayına kadar periyodik şeklide devam ederse doymuş bir toprakla sezona başlamış olacağız. Bu da tarımımızı olumlu yönde etkileyecek” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİLER OT İLACI İÇİN ACELE ETMESİNLER”

Çiftçilere bazı tavsiyelerde de bulunan Süleyman Soylu, “Bu yıl 2018 yılında olduğu gibi yabancı ot yoğunluğu fazla olacak. Ot ilacı için çiftçilerimiz çok acele etmesinler ve hava sıcaklıklarının 15 C`nin üstüne çıkmasını beklesinler. Ayrıca çiftçilerimiz ilaçlama yaparken bol suyla ilaçlama yapsınlar. Çiftçilerimiz, buğdayda kaliteyi korumak için tarlalarını sık sık kontrol etmeli. İncelemelerimiz neticesinde çok erken ekilen buğdayların alt yapraklarında Septoria yaprak lekesi, arpalarda ise Rincosporium yaprak lekesi, mantar hastalıkları başlamış görünüyor. Önümüzdeki günlerde tarlaları takip etmelerinde fayda var” ifadelerini kullandı.

 

Okunma Sayısı: 229
Fotoğraf Galerisi