ANALİZ GAZETESİ: ZİRAİ DON TÜRKİYE'DE CİDDİ TARIMSAL HASARA NEDEN OLDU- 17 NİSAN 2025

ANALİZ GAZETESİ: ZİRAİ DON TÜRKİYE'DE CİDDİ TARIMSAL HASARA NEDEN OLDU- 17 NİSAN 2025
MERKEZ
17.04.2025

Türkiye genelinde son günlerde yaşanan zirai don felaketi, tarım ürünlerinde büyük kayıplara yol açtı.

 
Hava sıcaklıklarının aniden sıfırın altına düşmesi, İç Anadolu’dan Karadeniz’e kadar birçok bölgede üreticileri zor durumda bıraktı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sıcaklıkların bazı bölgelerde -15 dereceye kadar düştüğünü, bunun tarihin en büyük zirai don olaylarından biri olduğunu vurguladı.

ETKİLENEN ÜRÜNLER

Zirai don, özellikle İç Anadolu, Ege, Trakya, Karadeniz ve Çukurova bölgelerinde etkili oldu. İç Anadolu’da kayısı, kiraz ve elma; Ege ve Trakya’da üzüm bağları; Karadeniz’de fındık; Çukurova’da narenciye, karpuz ve Doğu Anadolu’da ise badem ve ayva gibi ürünlerde büyük zarar meydana geldi. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, kayısı üretiminin tamamen yok olduğunu belirtirken, Karaman’daki elma üreticileri de -11 derecedeki don nedeniyle büyük kayıplar yaşadı. Manisa'da, özellikle Saruhanlı, Alaşehir ve Salihli’deki üzüm bağlarında zarar oranı %100’e kadar ulaştı.

ÇİFTÇİLERİN ZARARI VE SİGORTA DURUMU

Türkiye’de çiftçilerin sigortalılık oranı oldukça düşük, özellikle bitkisel üretim ve seracılıkta sigorta yaptıran çiftçilerin oranı sırasıyla %23 ve %25 civarında. Bu durum, sigorta yaptırmayan birçok çiftçinin zarara uğramasına yol açtı. TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) aracılığıyla sigorta yaptıran çiftçilerin zararının %50-67’si devlet tarafından karşılanıyor ancak sigortalı olmayan çiftçiler, zararın tazmin edilip edilmeyeceği konusunda belirsizlik yaşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sigortası olmayan çiftçilere de yardım yapılması için çalışmaların başlatıldığını açıkladı.

ÜRETİM AZALACAK FİYATLAR YÜKSELECEK:

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, üretimde ciddi bir düşüş olacağına ve bunun gıda fiyatlarını artıracağına dikkat çekiyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, zirai donun etkisinin üretim üzerinde ciddi bir azalmaya yol açtığını ve bunun gıda fiyatlarını daha da artıracağını belirtti. Ayrıca, bazı ürünlerde ihracat gelirlerinin de düşmesi bekleniyor. Suiçmez, tarımda yaşanan bu kayıpların Türkiye’nin gıda güvenliği açısından risk oluşturabileceğini ifade etti.

FİNANSAL ZORLUKLAR

Çiftçilerin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine büyük borçları bulunuyor. Türkiye’deki çiftçilerin toplam kredi borcu 950 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Ayrıca, haciz ve icra işlemleri nedeniyle takipteki kredi oranı da geçen yıla göre iki kat artmış durumda. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı, çiftçilerin borçlarının artmasına ve üretimden çekilmelerine neden olan bu finansal baskının, tarım sektörünü daha da zorlaştıracağını belirtti. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise, çiftçilerin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve ek desteklerin sağlanması gerektiğini söyledi.

ÖNLEMLER VE ÇİFTÇİYE DESTEK

Çiftçiler, zirai don sırasında ateş yakma, saman ve sulama yöntemleriyle önlem almaya çalıştı, ancak hızlı sıcaklık düşüşü nedeniyle etkili olamadı. Tarım Bakanlığı, iklim değişikliğine dayanıklı ürünler geliştirme ve yeni teknolojiler üzerine çalışmalar yürütüyor. Zirai don, kısa vadede gıda fiyatlarını artırarak enflasyonu tetikleyecek. Uzun vadede ise üretim kayıpları Türkiye'nin tarımsal kapasitesini olumsuz etkileyecek. Çiftçilere yönelik desteklerin artırılması ve sürdürülebilir tarım politikalarının geliştirilmesi gerektiği vurgulanıyor.



Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 60