ANAYURT GAZETESİ: AFETZEDE ÇİFTÇİLERİN BORÇLARI FAİZSİZ YAPILANDIRILMALI'-23 ŞUBAT 2023

Tarım Platformu dönem sözcüsü Hüseyin Demirtaş, "T.C. Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalardan kredi kullanan çiftçilerimizin kredi borçları faizsiz yapılandırılmalıdır" dedi.
Tarım Platformu, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin bölgedeki kırsal alanda yarattığı hasar ve tarıma etkisi üzerine basın toplantısı düzenledi. Ziraat Mühendisleri Odası Baki Remzi Suiçmez, Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, Tarım Orkam Sen Genel Başkanı Ahmet Keleş, Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk ve Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Esef Özat’ın katıldığı toplantıda dönem sözcüsü Hüseyin Demirtaş, bölgenin genel durumu ile ilgili bilgiler verdikten sonra yapılması gerekenleri sıraladı. Bölgede yapılan gönüllü desteklerin uzun bir süre daha devam etmesi gerektiğini belirten Demirtaş, “Bu gönüllü çabalar kamu yönetimi ile eşgüdümlü olarak uzun soluklu sürdürülmelidir. Acil olan ve gönüllü katkılarla giderilmeye çalışılan yem ihtiyacı da verilen yetersiz resmi destekler ötesi, orta ve uzun vadede eşgüdümlü ve somut olarak giderilmelidir. Depremlerden büyük zarar gören 11 il, bitkisel üretimin ve hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı yerlerdir. İlk aşamada arama kurtarma ve yardım çalışmaları köylerde kentlere göre daha büyük zorluklarla karşılaşmış, kırsal alanda yaşayan depremzedelere çadır dahil barınma, gıda ve ilaç yardımları da gecikerek ulaşmaktadır” ifadelerini kullandı.
‘ÇİFTÇİLERİMİZİN KREDİ BORÇLARI FAİZSİZ YAPILANDIRILMALIDIR’
Tarım Platformu bileşenleri önümüzdeki günlerde ivedilikle, deprem bölgesine yapılması gereken kısa ve orta vadede önerilerini sıralayan Demirtaş, “Hayvan kayıpları ile yıkılan ahır, ağıl ve kümeslerin tespitlerine hızla devam edilmelidir. Hayvanların barınabilmesi için ilk aşamada uygun ve yeterli çadır ihtiyacı hızla karşılanmalı kısa sürede uygun dayanıklı barınaklar inşa edilmelidir. Hayvanların yem ihtiyacını kısa süreli değil uzun soluklu olarak karşılanmalı, yaralı hayvanların tedavilerine zamanında ve hızla müdahale edilmeli, süt hayvanlarından toplanan sütlerin değerlendirilmesine devam edilmelidir. Bitkisel ve hayvansal üretimin kesintisiz olarak devamı doğrultusunda ek bütçe ile yetersiz olan toplam tarımsal destekleme bütçesi artırılmalı; gübre, mazot, ilaç tohum desteği verilmeli, T.C. Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalardan kredi kullanan çiftçilerimizin kredi borçları faizsiz yapılandırılmalıdır. Üreticilerimizin BAĞKUR ve SSK prim ve ödemeleri ötelendirilmeli veya ilgili kurum tarafından ödenmelidir” dedi.
‘FONLARDAN ÖNCELİKLİ OLARAK ÜRETİCİLER YARARLANMALI’
Depremzede üreticilerin mümkün olduğunca öncelikli olarak desteklerden faydalanması gerektiğini belirten Demirtaş, “Bölgede sulama alt yapısı, su depoları, yeraltı suları, sulama sistemleri kontrol edilmeli, deprem nedeniyle meydana gelen değişimler ve kayıplar tespit edilerek acilen sistem çalışır hale getirilmelidir. Tarımsal üretim sırasında hem bitkilerin hem de hayvanların su ihtiyaçları aksamadan ve sağlıklı olarak temin edilmelidir. Aksi halde hayvan hastalıkları ve bitkilerde gelişim bozuklukları nedeniyle üretimde ciddi kayıpların yaşanacağı unutulmamalıdır. Depremzede üreticilere barınak besihane, yem depolarının yenilenmesinde Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı (KKYDP) Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve deprem fonu kaynaklarından yararlanma konusunda öncelik verilmelidir. Bölgede bir taraftan çiftçiye girdi tedarik eden firmalar, diğer taraftan ürünü depolayan, işleyen ve pazarlayan sanayicilerde çiftçilere verilen destekler benzeri desteklemelerle güçlendirilmeli, biran evvel faaliyetlerine devam etmeleri için gereken yardımlarda bulunulmalıdır” ifadelerine yer verdi.
‘DEPOLUK ÜRÜNLERİ KORUMA ALTINA ALINMALIDIR’
Depremzede çiftçilerin elindeki depoluk ürünleri koruma altına alınması gerektiğine vurgu yapan Demirtaş, “Tabii afetlerden zarar gören çiftçilere uygulanan yüzde 40`lık ‘hasar oluşması’ zorunluluğu bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yüzde 10 ile sınırlı tutulmalı ve TMO gibi Tarım Satış Kooperatifleri de depremzede çiftçilerin elindeki depoluk ürünleri koruma altına alınmalıdır. Kırdan kente göçü engellemek için, kırsal alanların yaşam koşulları cazibe merkezi haline getirilmelidir. Deprem sonrasında bitkisel ve hayvansal üretim konusunda kısa ve orta vadeli onarıcı bütüncül somut planlar bir an önce yapılmalı ve kamucu politikalar uygulanmalıdır. Görüldüğü üzere mutluluk beton yığınları arasında yaşamakla, betona yatırım yapmakla değil, doğaya dönüş ve toprağa saygıyla mümkündür. Ülkemizde yıllardır uygulanan yanlı ve yanlış tarım politikaları, derinleşen ekonomik krizi ve yüksek gıda enflasyonuna depremin etkilerinin eklenmesi sonucu ortaya çıkan ağır sorunlar ancak, somut kamucu tarım ve kırsal kalkınma politikalarıyla aşılabilir” diye konuştu.
Açıklamanın ardından basın mensubunun bölgeye dair sorularını cevaplayan Tarım Platformu üyeleri birlik mesajı verdi. Ziraat Mühendisleri Odası Baki Remzi Suiçmez, “İlgili bakanlıklara birlikte çalışma taleplerimizi ilettik geri dönüş olmadı. Bu süreci birlikte atlatacaksak, gün birlik günü ise tüm mimar ve mühendisler olarak bizden talep edilen tüm desteği vermeye hazırız” dedi.
Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk, “Afet bölgesinin kırsalında birçok köye halen gidilebilmiş değil. Bu bölgede hasarın ne boyutta olduğunu bilmiyoruz. Biz veteriner hekimler olarak bölgede elimizden geleni yapıyoruz. Fakat bu afetler neticesinde çok ciddi hayvan kaybımız oldu. Bu da fiyatları etkileyecektir” ifadelerini kullandı. Tarım Orkam Sen Genel Başkanı Ahmet Keleş ise afet bölgesinde ilk günden beri yardım ve destek olmak adına olduğunun altını çizerek, “Afet bölgesinde artçı depremler nedeniyle hala tam olarak bir hasar tespit yapılabilmiş değil. Bölgede kırsal alandaki vatandaşlarla nasıl iletişim kurulması gerektiği konusunda da sorunlar var. Ayrıca iktidar sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla yeterli düzeyde koordinasyonu sağlamıyor” diye konuştu.
Haber: Halil YATAR
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.