ANAYURT GAZETESİ: ‘ÇİFTÇİYİ BİTİRME POLİTİKASIDIR'- 4 KASIM 2019

MERKEZ
06.11.2019

Toprak Mahsulleri Ofisi'ne her türlü tarımsal ürünü Kamu İhale Kanunu'na tabi olmaksızın yurt içinden veya yurt dışından satın alma yetkisine Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, "Bu çiftçiyi bitirme politikasıdır" dedi.

 

‘Çiftçiyi bitirme politikasıdır’

ANKARA- Toprak Mahsulleri Ofisi`ne (TMO) ithalat yapma yetkisini veren kanun teklifini değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Özden Güngör, “Bu çiftçiyi bitirme politikasıdır” derken, CHP’li Vekil Ayhan Barut “Yerli ve milli olmakla övünenler her şeyin yetiştiği güzel ülkemizi kendileri ve yandaşları için ithalat cennetine çevirdiler" ifadelerini kullandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda görüşülerek kabul edilen Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi`nin 38’inci Maddesi’nde yer alan düzenlemede TMO her türlü tarımsal ürünü Kamu İhale Kanunu`na (KİK) tabi olmaksızın yurtiçinden veya yurtdışından satın alma yetkisi yer alıyordu. Komisyon maddeyi kabul ederek, Genel Kurul’a gönderdi. Eğer teklif Genel Kurul’dan da geçerse TMO soğan, patates ve domates de dahil her türlü tarımsal ürünü ihale yasasının hükümlerine uymaksızın dilediği anda ithal edebilecek.

Teklifi değerlendiren ZMO Başkanı Özden Güngör, Türkiye’de neoliberal politikaların devam ettiğini ve bunun tarımı da etkilediğini belirterek, “Bu politikalar nedir? Üretici desteklenmiyor ve tarımdan koparılıyor. Bunun sonucunda da üretici üretim yapmıyor ve üretim miktarı azalıyor, ithalata gidiliyor” dedi.

‘İTHALATLA TARIM DÜZELMEZ’

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın TMO’ya sürekli alma ve satma yetkisi verdiğini söyleyen Güngör, “Bakanlık eğer üreticiyi korumak istiyorsa ithalata son vermesi lazım. Ama bakıyoruz, iğneden ipliğe her şeyi ithal ediyoruz. Çiftçi kayıt sistemine göre 2003 yılında 2.7 milyon olan çiftçi sayısı 2018 yılı sonunda 2.1 milyona, işlene bilir tarım arazisi 2002’de 26.5 milyon hektar alandan 23.2 milyon hektar alana düştü. Mera alanları düştü ve çiftçinin borcu arttı. Bunlar tarım politikalarının yanlışlığından kaynaklanıyor. Sonuç olarak ithalatla tarım ve Türkiye ekonomisi düzelemez” diye konuştu. Türkiye’de bakandan bakana değişen tarım politikası olduğunu vurgulayan Güngör, “Değişmeyen tek şey ithalat. TÜİK rakamlarına baktığımızda kuru incir, fındık ithal etmişiz” diye ekledi.  

‘FİYATLAR YÜZDE 30 ARTACAK’

“Söz konusu kanun teklifinden de sermeye kesimi yararlanacak” diye dikkat çeken Güngör, “Bu gidişle tarım yapamaz noktaya geliriz. Her bir çiftçinin devletten 48 bin lira alacağı var. Bir taraftan da çiftçiye destek verilmiyor ve girdi maliyetleri yüksek. Bu çiftçiyi bitirme politikasıdır” diye konuştu. Güngör önümüzdeki kış için ise “Yediğimiz sebze ve meyve fiyatları en az yüzde 30 artacak” uyarısında bulundu.

CHP’DEN TEKLİFE TEPKİ

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut ise üretim ve üretenin desteklenmediği Türkiye`nin tarımda da net ithalatçı hale getirildiğini söyleyerek, "Yerli ve milli olmakla övünenler her şeyin yetiştiği güzel ülkemizi kendileri ve yandaşları için ithalat cennetine çevirdiler " dedi.

 

Haber: Tamer Arda ERŞİN

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 
 

Okunma Sayısı: 631